Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w regeneracji Seas 25 TFC/G-DA

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w regeneracji Seas 25 TFC/G-DA

Witam.
    Nabyłem w dość mocno okazyjnej cenie zestawy Dali 450.
    Niestety cena była niska ze względu na uszkodzony jeden głośnik wysokotonowy.
    Zrobiłem sekcję, niestety cewka załatwiona.

Zamówiłem zestaw naprawczy teoretycznie dedykowany do m.in tego modelu Seasa i pewnie jeszcze na niego poczekam, bo dostałem wiadomość iż nie mają go teraz w magazynie. Sprawa niby prosta ale nie do końca.
    Napisałem, że zestaw naprawczy jest teoretycznie dedykowany też do tego modelu Seasa. Teoretycznie tak, ponieważ cewka i membrana są takie same. Układ magnetyczny również. Problemem jest frontpanel.
    Otóż Dali wycwaniło się w ten sposób, że do swoich zestawów zamówiło w Seasie tweetery z większym frontem niż standardowo, bo 110mm zamiast 104mm. Dodatkowo kopułkę chroni siateczka pełniąca funkcję korektora.

I teraz tak - żeby było "po Bożemu" będę musiał odkleić membranę z cewką od kompletu naprawczego i przeszczepić do frontu dedykowanego do Dali.

Moje pytanie brzmi - W jaki sposób to zrobić nie uszkadzając przy tym membrany? Jeso to dość mocno przyklejone i nie za bardzo chce się to poddać bez uszkodzenia i zastanawiam się czym ten klej rozpuścić by membrana ładnie odchodziła od frontu?

Last edited by allure09; 21.07.2020, 21:58.

W dziale Akustyka jeden z kolegów zamierzał wymienić te Seasy w swoich Dali 450. Może już coś zadziałał i miałby na sprzedaż te Seasy? Może też zastanowiłbyś się nad ewentualną wymianą Seasów na jakiś inny głośnik?
    Spróbuj acetonem rozpuścić klej.

Skomentuj

Zamieszczone przez Patefil Zobacz posta
      W dziale Akustyka jeden z kolegów zamierzał wymienić te Seasy w swoich Dali 450. Może już coś zadziałał i miałby na sprzedaż te Seasy? Może też zastanowiłbyś się nad ewentualną wymianą Seasów na jakiś inny głośnik?
      Spróbuj acetonem rozpuścić klej.
      Spróbuje się do niego odezwać jeśli nie będę w stanie nic zdziałać.
      Myślałem nad wymianą na Dayton DC28-F8.
      Raz, że to tani a świetny tweeter a dwa pasowałby idealnie w podfrezowanie.

Też myślałem o acetonie więc spróbuję tej metody, dzięki za podpowiedź!

Skomentuj

Aceton zbyt agresywny w stosunku do plastików. Najpierw spróbuj izopropanolem

Skomentuj

Regeneracja się udała ale przeszła w wielkich bólach.

Pomógł rozpuszczalnik ale klej jakiego używa Seas to jakiś radziecki wymysł i chyba klejono tym czołgi T34 czyli nie do zajechania.

Skomentuj

Czaruję...
          X