Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośne "ciche wyłączenie" w AVT 2153

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośne "ciche wyłączenie" w AVT 2153

Witam!!!
    Ostatnio zrobiłem sobie wzmaka na TDA 7294 wg zestawu AVT 2153 (tj sam wytrawiłem itp), wszystkie scieżki itp są poprawnie wytrawione, a wszystkie części poprawnie przylutowane ,a przed tym sprawdzone.
    Wzmak działa ok, zaje..... daje, ciche właczenie jest OK, a wyłaczenie pozornie też, tzn po pewnym czasie słychac w głośniku stany nieustalone(około pare, może 5 minut).
    Czego to wina, jak zmodyfikowac konstrukcje aby wszystko było wporzo?

PS. Czy ktoś wie moze jak graja te najnowsze estradowe 12' StX-a???

[ Dodano: 2005-03-10, 12:50 ]
    Aha, do wzmaka nie sa podłaczone żadne filtry, ani inne takie, jest bezpośrednio (poprzez potencjimetr oczywiscie :) podłączony do wyjscia subwoofera na karcie dzwiekowej...

Jest to chyba raczej wina powoli rozładowujących się pojemnych kondensatorów w zasilaczu.Co jest częstym problemem nie tylko w tych kostakch...
    Proponuje zakupić układ opóźniania załączania głosników.
    Super sprawa i za grosze można zrobić
    np. na www.nord-elektronik.com.pl

Skomentuj

porzeczytaj dokładnie to: http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.p...light=avt+2153 a zwłaszcza ostatni post.Albo daj sobie równolegle do C6 rezystor 10Kohm(u mnie to pomogło).
      POZDRO

Skomentuj

Miałem ten problem z ostatnim "tchnieniem" kondensatorów. Najprościej równolegle z kondensatorami w zasilaczu dać rezystory np 1k/5W. Rozładują one totalnie duże pojemności.

Przy okazji Cię nie "kopnie" jak będziesz grzebał :-)

Skomentuj

Czaruję...
        X