Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

automatyczne stand-by do suba

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

automatyczne stand-by do suba

Witam!

Chcialem sie podzielic pewnym rozwiazanym ostatecznie rozwiazaniem (maslo maslane)
    dotyczacym ukladu automatycznego wylaczania napiecia zasilajacego wzamacniacz
    do aktywnego suba.

Niegdys takowy schemat udostepnil Dexter. Uklad niestety (u mnie) nie bardzo sie
    sprawdzil mimo zastosowania sie do wszystkich wskazowek i zalecen.

Po wielu probach i alternatywnych poszukiwaniach znalazlem inny uklad ktory
    wlasnorecznie wykonalem. BINGO! Uklad dziala rewelacyjnie, jest bardzo stabilny,
    wlacza sie przy niemal znikomym sygnlale, wylacza bez problemu itp itd. No noramnie
    same superlatywy.

Chcąc sie wec podzielic z forumowiczami (ktorzy pomagali mi jak mogli by usprawnic
    dzialanie ukladu) moja znajda podaje link do strony z tym
    schemacikiem z opisem:

http://sound.westhost.com/project38.htm

Na ew pytania chetnie odpowiem.

Pozdrawiam

:) ehehe :) fajnie fajnie ... bylo to juz kilka razy na forum :) ale fajnie ze cos zrobiles - i co najwarzniejsze - ze to DZIALA !!! :) Polecam tez uklad IRKA - spisuje sie wysmienicie :)

Skomentuj

Z tym mosfetem to chyba lekka przesada ale skoro niektorzy tak lubia :)

Skomentuj

Irek, obawiam sie jednak ze nie masz do konca racji. Przez pomylke kupilem
        o niemal identycznym znaczeniu tranzystor i uklad za zadne skarby nie chcial
        dzialac! Zapodalem miernik i sie okazalo ze prad bazy tranzystora jest na tyle
        duzy ze kondesator C4 sie wogule nie chcial naladowac i nie bylo szans na
        wlaczenie przekaznika!!! kombinowalem z dodatkowym rezystorem do + zasilania
        itp ale nici. Tu jednak musi byc mosfet, ale na szczescie na gieldzie kosztowal
        chyba cos ok 2 zl wiec co to za problem??

pozdrawiam

Skomentuj

Problem taki ze to nietypowy mosfet a moj uklad w calosci kosztuje 2zl :) i jest na dowolnym tranzystorze za 15gr np BC546 :)

Skomentuj

OK, ale pytanie czy BC546 wlaczy duzy przekaznik zapodajacy napiecie 220V na
            200W trafo?
            A tak na marginesie, kazdy chwali co ma, ja mam taki i po doswiadczeniach z poprzednim uwazam ze jest super, uzywam go juz z pol roku!

pozdr

Skomentuj

przekaznik 16A o napieciu 24V pobiera tylko 20mA to dlaczego BC546 ktory ma 100mA nie moze byc?
              Moje uklady ma wiele ludzi od ponad roku i nikt nie nazeka.
              Kazdy uklad mozna zrobic na wiele sposobow. Jeden zeby odwrocic faze kupi DRV134 za 50zl a drugi zrobi to samo na TL072 za 1zl.

Skomentuj

sowson, a masz do tego PCB? bo jakś nie moge tam znaleść.
                irek, a gdzie można znaleść opis do twojego układu, było to na forum?szukałem ale nie znalazłem.

Skomentuj

Panie Sowa: nie ma problema: PCB robilem w Corelu: są dwie warstwy: jedna
                  z elementami a druga z sciezkami. Drukujesz ta z elementami (np do termotransferu)
                  a druga z obiema warstwami by miec poglad co i gdzie.
                  Jest tylko problem: jak sie zamieszcza pliki na tym forum???

aha: i co zonaczaja zielono-niebiesko-czerwone paski po lewej stronie przy
                  kazdym userze??

Skomentuj

co do paskow to poszukaj w offtopicu... wiem ze gdzies tu sa bo sam o tym czytalem...
                    niebieski czyli mana=czym cze3sciej piszesz tym mniej masz many
                    zielona-experience(doswiadczenie)-ile potrzebujesz do nastepnego poziomu
                    hp-hitpoints- niewiem (niepamietam)
                    Pozdrawiam i sorki za offtopic....

Skomentuj

moj uklad autowlaczenia byl opisany razem z calym subem. Jest to uklad wzmacniacza do suba na mostku TDA na plytce 10x10cm. Moze jeszcze raz go zamieszcze na forum ale to za jakis czas.

Skomentuj

Czaruję...
                      X