Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zabezpieczenie przed zmianą biegunowości

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zabezpieczenie przed zmianą biegunowości

Witam

Czy znacie jakis prosty sposob na zabezpieczenie przed zmiana biegunowosci na 12V ???

Wiem na stronie elektrody w dziale Warsztat jest cos takiego:
    http://www.elektroda.net/warsztatowe...iana_bieg.html
    ale tam jest napisane ze podczas normalnej pracy na tran wystepuje spadek nap. U mnie prad pobierany z zasilania bedzie wynosil prawie 30A a to juz chyba bedzie dosc spory spadek napiecia...nieprawdarz...???

pozdr

[ Dodano: 2005-03-15, 21:54 ]
    A moznaby zastosowac jeszcze np. tran IRFZ44NL, tylko gdzie takie mozna spotkac...

[ Dodano: 2005-03-15, 22:27 ]
    To ma byc zabezpieczenie do wzmacniacza audio w samochodzie mojej roboty. Wymyslilem sobie juz ze oszczedze sobie tego tranzystota i zrobie cos takiego, ze jak nap jest wlasciwie podlaczone to dioda czerwona LED nie swieci (jest wpieta zaporowo), a jka jest zle podlaczone nap zasilajace to wowczas ta LEDa swieci. Oczywiscie podlacze ja przez jakis rezystor typowo 1kilo.
    Aha przed chwilka sprawdzalem nap zaprowe jakie wytrzymuja moje LEDy fi5mm czerwone i jest ok, nie ma problemu na 12V ze pozniej się nie zaswieci przy blednym podlaczeniu nap zasilajacego.

Zabezpieczenie takie moze nie jest dosc sprytne bo jak czlowiek jest natretny i slepy to i tak zle podlaczy i nic tego w tym przypadku nie uchroni przetwornicy. Ale jka dla mnie sygnalizacja optyczna bedzie wystarczajaca :) .

Takze problem sam sie juz rozwiazal :) .

pozdr

Oj biedaku. Tylko jak ktos podlaczy twoja przetwornice odwrotnie to przeplynie prad przez tranzystory mocy i trafo palac od razu bezpiecznik. Dobzre bedzie jak sie nie spala mosfety. Jedyne pewne zapezpieczenie to przekaznik ktory nie podlaczy zasilania na uklad w przypadku odwrotnej polaryzacji. A to czy bedzie sie swiecila diodka czy nie to juz malo istotne.

Skomentuj

Mój ptrojekt.
      N.C. styki normalnie zwarte - N.O.- normalnie otwarte - ważne - nie pomyl!

Skomentuj

Daj zwykły mostek greatza i se dupy nie kręć przekaźnikami.Tylko rozważ dopuszczalny prąd.

Skomentuj

Oj biedaku :)
          Jak juz sie daje przekaznik to zeby do czegos sluzyl. Przekaznik powinien byc uruchamiany z wyjscia remote radia. Jesli zasilanie wzmacniacza bedzie podlaczone odwrotnie to sygnal (+12V) remote po prostu go nie wlaczy.
          Bardzo zadko stosuje sie przekazniki bo przekaznik na 30A jest bardzo drogi i jest zawodnym elementem mechanicznym.

Skomentuj

Kiedyś myślałem podobnie, każdy ukłąd zabezpieczyć na maxa, ale stwierdziłem, że to nie mam sensu - poprostu komplikujesz układ, zwiększasz rezystancję wewnętrzną i elementy stanowiące jakieś tam zakłucenia a po co?? Przyłóż się dobrze jak będziesz podłączał go w samochodzie, nie pomyl + z - i to wszystko. Poprostu, nie jest to potrzebne, chyba że masz taką wewnętrzną potrzebę bo to, że ........ (jeżeli dobrze już połączysz) i polaryzacja się zmieni to przypadek jak 1:1000...00 tak samo jak to, że w auto uderzy błyskawica a więc...

Skomentuj

Mostek Graetza wprowadzi 1.5-2V spadku napięcia co przy zasilaniu akumulatorowym jest bardzo nie ma miejscu.
              Podłączaj od razu dobrze i zabezpieczenie będzie niepotrzebne. Kolorowe kable (czarny - i czerwony +) to najlepsze zabezpieczenie.

Skomentuj

Zamieszczone przez umberto
                Daj zwykły mostek greatza i se dupy nie kręć przekaźnikami.Tylko rozważ dopuszczalny prąd.
                Jak już to po co mostek, nie wystarczy jedna dioda ?, a tak poza tym kolega napisał że na didach jest spadek ale można dać diode shottky'ego spadek będzie mniejszy.

Skomentuj

Ja tak sie zasugerowałem z układów do auta,wiele z nich tak ma.Jak by nie podpiął to musi być ok.

Skomentuj

Czaruję...
                  X