Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z zasilaczem. Pomocy!!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z zasilaczem. Pomocy!!

Witam. Mam problem mianowicie chce zrobić zasilke 18V ztabilizowaną napięcie wej. ma być zasilana z zasiłki od wzmaka (37V). Problem polega na tym że jesli podłącze napięcie bez resystorów to niby działa ale pochodzi chwile i sie grzeje niesamowicie :/. Jesli zapodam rezystor np. dałem 1 kilo to zasiłka nie pociągneła nawet wentyla 12V a jeśli dam 500 Ohm to wiatrak ledwo co sie kręci a rezystory po jakimś czasie sie spalają . więc albo wogóle nie ciągnie wentyla albo wentyl działa a rezystory sie spalają po jakimś czasie. wie ktoś moze o co biega jakby mi ktoś to narysił i wysłał na meila bym był dozgonnie wdzięczny :). Zasiłka skalda sie z 2 kond. 100uF i stabilizatorów 7918 i 7818. Sorka że was zadręczam ale dopiero zaczynam przygode z elektroniką i sie nie bardzo jeszcze w tym łapie :/ .Dzieki z góry

Zeby z toba sensownie pogadac to naucz sie najpierw prawa ohma i naucz obliczac moc.

W skrocie do twojego problemu napisze tylko tyle ze uklad jako tako bedzie dzialal jak dobierzesz odpowiednia wartosc rezystora ale bedzie on musial byc bardzo duzej mocy i tyle. Po prostu nie zasila sie wentylatorow z tak wysokiego napiecia. A jesli juz to wentylator daje sie na 24V.
    Pozatym to jaka moc ma twoj wentylator tzn ile pobiera pradu? Bo chyba o tym zapomniales.

Skomentuj

wiem że nie powinno byc zasilane z tak wydokiego napięcia, ale takie mam w zasiłce od wzmaka i porostu chciałem to wykożystać ,z powietrza sie ne weźnie (pewnie co nektórzy wszystko wiedzacy by umieli wziąśc i z powietrza niestety ja nie ). A prawo pana Ohma znam :P

Skomentuj

100ohm/5W powinno dzialac

Skomentuj

ok dzięki slam :)

Skomentuj

Ja bym przed wentylatorem dał mostek prostowniczy z kondensatorem 470uF na 16 V , i zasilił ten mostek przez kondensator (nie elektrolityczny) bezpośrednio z transformatora.
            Wtedy nic Ci się nie grzeje ,ale musisz dobrać wartość kondensatora przed mostkiem - zacznij od 10uF ,powinien się już kręcić.

Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
            X