Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomiar impedancji bez uzycia speaker workshop??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomiar impedancji bez uzycia speaker workshop??

Witam
    Czy ktoś może mi powiedzieć, czy można dokonać pomiaru impedancji przetwornika przy uzyciu jedynie omomierza i generatora fali?

omomierzem się nieda ale mają woltomierz i amperomierz przystosowany do pracy w zakresie 20-20 000Hz juz się da robi się to identycznie jak dla pomiaru rezystancji metodą techniczną. pomiary nalezy zagęścić w okolicach Fs i wyłapać dla jakiej czestotliwości jest najmniejszy prąd. proste i logiczne :)
    Załączone pliki

Skomentuj

Sound Wave, tego wlasnie mi bylo trzeba. Dzieki Twojej podpowiedzi nie musze teraz meczyc sie z wymiana karty muzycznej na lepsza tylko po to aby zmierzyc sobie 1 glosniczek.

Skomentuj

A po co masz wymieniac karte na lepsza. Kazda mozna to zmierzyc.

Skomentuj

No wlasnie nie bardzo kazda karta mozna zmierzyc, bo zrobilem sobie najprostszego JIGa (na kablu) i nie moge za nic skalibrowac tak aby pomiary byly dobre. Za kazdym razem pokazuje mi skrajenie inne wartosci przy pomiarach rezystorow (oczywiscie podczas kalibracji). Jesli ktos bylby w stanie doradzic mi jak ustawic karte dzwiekowa to bylbym bardzo wdzieczny. Dodam, ze czytalem artykul o ustawieniach karty dzwiekowej do pracy z programem SpeakerWorkshop. Na dodatek nie oplaca mi sie robic JIGa z prawdziwego zdazenia tylko po to aby sprawdzic 1 czy ewentualnie 2 glosniki.

Skomentuj

hoosar napisz w koncu jaka ty masz ta karte ?

Skomentuj

Mam najbardziej badziewna karte jaka mozna sobie wybracic, a dokladnie wbudowana AC97 na mojej płycie głownej Shuttle.

Skomentuj

ta karta wcale nie jest taka badziewna, do pomiarów powinna wystarczyć, pewnie coś źle robisz...
                jeśli będziesz mierzył coś wg schematu Soundwave'a, to przydałyby się jakieś dobre mierniki. Ja akurat mierzyłem impedancję dwoma woltomierzmi, dołączasz w szereg z głośnikiem rezystor i wyliczasz sobie z prawa ohma wzór na impedancję.

Skomentuj

Pobaw sie Hobbyboxem najlepiej w najprostrzej wersji 3.0 Tam jest wszystko narysowane w helpie choc niestety program jest po niemiecku. Zeby zmierzyc impedancje trzeba podlaczyc jakikolwiek wzmacniacz mocy. Dzisiejsze karty muzyczne nie maja wzmacniaczy mocy. Mam stara isowa karte soundblastera ktora ma wyjscie mocy i moge robic pomiary bez podlaczania wzmacniacza.

Skomentuj

Bawiłem się już poziomami głośności w mikserze systemowym ale nic to nie dało, a moj Jig na kablu jest na 100% dobry.
                    irek, problem w tym ze ja nie moge skalibrowac SpeakerWorkshop, po prostu przy kalibracji za kazdym razem pokazuje mi inne wartosci rezystorow.

Skomentuj

gdyby był na 100% dobry, to by działał...

Skomentuj

Zygmunt, a powiedz mi co mozna zwalic w tak prostym JIGu ?? Sprawdzalem go miernikiem kilka razy wszystko jest na pewno OK. Tu jest problem z odpowiednim ustawieniem karty dźwiękowej !!

Skomentuj

to poproboj cos, nagrac pusc sinusoide, nagraj pokaz wykresy, bedziemy mieli punkt zaczepienia, sprawdzales czy nie obcina sinusa czy jest niezniekształcony sygnał po nagraniu ?
                          z taka karta to rzeczywiscie moze byc problem ale nie wiem bo nie sprawdzalem

Skomentuj

Dzieki wszystkim za pomoc.
                            Tom, zaczelem nagrywac sinusoidy (tak jak mowiles) i na podstawie nagran stroilem sobie mikser systemowy. Po wielu probach wreszcie udalo sie osiagnac prawidlowe pomiary. Ale musze przyznac ze moja karta jest dosc czula na nawet niewielkie zmiany w poziomie nagrywania.

[ Dodano: 2005-03-24, 18:00 ]
                            Witam
                            Teraz mam kolejny problem, a mianowicie probuje zmierzyc parametry TiS. Mierze impedancje na wolnym powietrzy, oraz z dodanym ciezarkiem. Wszystko robie tak jak w artykule na Audiomani: uruchamiam Driver -> Estimate Driver Parameters , naciskam OK i wuskakuje mi blad o tresci "Invalid Frequency Range - Does not include full impedance peak.". Probowalem zmieniac w tym oknie zakres czestotliwosci ale nadal wyskakuje ten blad. Czy ktos wie jaki moze byc powod moich problemow (moze sa glupie ale kazdy kiedys zaczynal)?

Skomentuj

to znow napisze popatrz na wykres impedancji program nie umie policzyc bo nie widzi piku mam nadzieje wiesz jak wyglada poprawny wykres, to chyba wina pomiaru cos jest nie tak ale po pierwsze pokaz nam wykres

Skomentuj

Czaruję...
                              X