Jestem początkujący w dziedzinie elektroniki i mam problem z zasilaczem symetrycznym.Mam transformator 2x12V 25A i chciałbym zbudować zasilacz o stabilnym napięciu 12V.Potrzebuje go do zasilania neonów.Wiem tylko z grubsza jak to powinno wyglądać ale byłbym wdzięczny jeśli ktoś podał mi jakiś schemat i spis części jakie się powinny w nim znależć.Dzięki za wszelką pomoc.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zasilacz symetryczny
Collapse
X
-
Sprawa wygląda następująco.Do tego zasilacza bedzie podpiętych kilka zestawów neonów samochodowych.A trafo symetryczne kupilem dlatego że dostałem je po bardzo korzystnej cenie.Myślałem żeby moze zbudować 2 tory zasilania bo chyba coś takiego sie da złożyć.Ale skoro już mam ten trafo to chciałbym już zbudować zasilacz na tym co mam.Jak sobie poskładałem taki prosty ukł prostowniczy ze schematu jaki ściągnołem, to stabilizator 7812 43A3TF9 grzeje sie nawet z radiatorem.Mam jakiś mostek prostowniczy KBPC3510 i kondensator 4700y na 35V. Dla mnie większość tych oznaczeń to czarna magia.Gość w sklepie powiedział ze będzie dobrze.Teraz nie wiem czy ja coś knoce czy człowiek w sklepie nie wie o czym mówi.A transformator ma 2x12V i 2x25A.Do tego duuuży jest i ciężkiLudzie dzieki za wyrozumiałość dla początkującego.Dzieki z góry.
Skomentuj
-
to teraz jest jeszcze ważne jakiej mocy ma być ten zasilacz(jaki prąd musi dać) czyli zobacz co jest napisane na neonach-jaki prąd pobieraja.Ten stabilizator LM 7812 może sie grzać, ale może za duże obciązenie mu dałeś(za duży prąd z niego ciągniesz) z tego co pamiętam to około 1A może dać.Może na początek zobacz tutaj:
http://www.elektroda.net/download/dw...10A_10-20V.zip
ten zasilacz jest już troche rozbudowany i bardziej skomplikowany ale jest troszke teori i zasada działania, jak przeczytasz opis do niego to może będziesz miał gotowe odpowiedzi na pare pytań.A narazie zobacz co jest napisane na neonach i napisz ile ich jest żeby można orientacyjnie ustalić jakiej mocy potrzebujesz ten zasilacz
[ Dodano: 2005-03-23, 14:34 ]
a zapewne to co teraz masz zrobione to jest coś w tym stylu:
http://www.republika.pl/tedobczyce/15.html
można by powiedzieć standardowy układ-i dobrze zdaje egzamin,ala przy niewielkiej mocy
Skomentuj
-
No schemat faktycznie nieco mi poszerzył pojecie o zasilaczach.Jednak wydaje mi sie dość zbędne budowanie takiego rozbudowanego układu. W zasadzie wystarczy mi jeśli na wyjściu będe miał możliwie stabilne napięcie 12V.Co do tego jaki prąd jest potrzebny to jeszcze sprawdzę ale wiekszość z neonów jest na diodach niebieskich lub innych skladających sie zw 150 lub 200 diod.Jest też pare neonów zwykłych.Ale dokladnie wszystko opisze wieczorem.
[ Dodano: 2005-03-23, 22:57 ]
Sprawdziłem co z tymi neonami i to są 3 komplety neonów po 200 diod do tego jeszcze po kilka kompletów neonów zwykłych.Nigdzie jednak nie znlazlem mocy jaką pobierają.Teraz to juz nic nie wiem bo schemat od Pana Sowy jak zobaczyłem to mi skarpetki spadły :) Ja na serio bede wdzieczy jak dostane gotowy schemat i opis części jakie mi są potrzebne żeby to ustrojstwo działało.Dzieki za schemat bo serio ineresujacy. Nie znam wielu stron z ciekawymi pomysłami i to dlatego męczę ludzi na forum :)
[ Dodano: 2005-03-23, 22:59 ]
Sprawdziłem co z tymi neonami i to są 3 komplety neonów po 200 diod do tego jeszcze po kilka kompletów neonów zwykłych.Nigdzie jednak nie znlazlem mocy jaką pobierają.Teraz to juz nic nie wiem bo schemat od Pana Sowy jak zobaczyłem to mi skarpetki spadły :) Ja na serio bede wdzieczy jak dostane gotowy schemat i opis części jakie mi są potrzebne żeby to ustrojstwo działało.Dzieki za schemat bo serio ineresujacy. Nie znam wielu stron z ciekawymi pomysłami i to dlatego męczę ludzi na forum :)
Skomentuj
Skomentuj