Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

YAMAHA RX-V 550 - niech ktoś wreszcie pomoże!!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

YAMAHA RX-V 550 - niech ktoś wreszcie pomoże!!

Zatem piszę już trzeci temat, mam nadzieje że teraz ktoś mi sprawę wyjaśni, bo niemam już nadziei.

Więc zakupiłem wymieniony w temacie sprzęt i mam problem z podłączeniem komputera do niego w celu uzyskania dźwięku wielokanałowego. Yamaha ma cyfrowe wejście COAXIAL, więc kupiłem kabel cyfrowy mono jack [do wyjscia z sb live!] <==> cinch [ do wejscia COAXIAL w ampli]. No ale co by się to stało jakby wszystko się udało, uzyskałem w ten sposób dźwięk stereo, w żaden sposób nie udało się uzyskać dźwięku wielokanałowego, dodatkowo miałem zakłócenia obrazu na monitorze, obraz jakby w szybkim tempie falował, nie stanowiło to przeszkody, ale nie było zbyt wygodne w ogladaniu i denerwowało po jakimś czasie, poza tym w centralu było słychać niewiedzieć czemu ciche buczenie niezależnie od poziomu głośności. Dźwięk był dwukanałowy, nie pomagały opcje SPDIF out w programie PowerDVD.

Podłączyłem kompa pod wejście MULTI CH INPUT, odpada bo nie działały żadne efekty do kina na których mi przecież zależało w dużym stopniu.

Odłożyłem opcję SB LIVE! i wpadłem na pomysł żeby podłączyć kompa pod wyjście karty zintegrowanej, na wyjściach z płyty jest przecież SPDIF OUT cinch, i tutaj po prostu miód, wszystko działa, tzn z komputera jest dźwięk dwukanałowy, ale przy zaznaczeniu opcji w PowerDVD ''Use SPDIF" było pięknie. Na wyświetlaczu amplitunera były widoczne symbole poszczegołnych kolumn systemu 5.1, a nawet 6.1, dźwięk był wielokanałowy. Amplituner akceptuje sygnały wejściowe DTS i DD więc współpraca z PowerDVD była/jest znakomita. Ze względu na rodzaj sygnały na wyświetlaczu pojawiały się symbole ''DD'' lub ''DTS'' i tyle symbole systemu 5.1 6.1 albo stereo. Oczywiście z innych aplikacji mam stereo, ale przecież jest to głównie winamp, gdzie mi wystarczy stereo a jak mi sie zachce innych efektów to yamaha oferuje ich aż nadto.

Właściwie wszystko już jest pięknie, bo mogę się przerzucić na zintegrowaną kartę, niestety... pozostały zakłócenia na ekranie i to buczenie w subwooferze, czy ktoś ma jakiś pomysł skąd to się mogło wziąźć i jak się tego pozbyć? reinstal systemu nic nie pomógł - okazało się, że zakłócenia są widoczne na monitorze nawet w BIOSie, za to buczenie w amplitunerze jest słyszalne na każdym innym trybie niż wielokanałowy, naturalnie znika po odłączeniu kabla COAXIAL, zmiana kabla też nic nie pomaga - próbowałem. odłączałem nawet poszczególne karty PCI, wywalełem urządzenia USB - zero jakichkolwiek zmian. Pomóżcie, bo jak już udało mi się po wielkich trudach z ^&%$ sb livem uzyskać 5.1 to teraz te zakłócenia...

pozdrawiam i liczę na pomoc

Komputery nie uziemione maja to do siebie ze na obudowie (a wiec i na masie) jest POLOWA NAPIECIA SIECI. Wynika to z budowy zasilacza. Mase wzmacniacza laczysz z masa komputera wlasnie przez kabelek. Plyna prady wyrownawcze i powoduja zaklocenia. Takie sa moje domysly bo nie mam wiecej szczegolowych danych.
    Pozdro
    Dexter

Skomentuj

podepne sie do topiciu

sluchajcie mam nastepujacy problem, podlaczam w aplitunerze rxv 440 subwoofer pod wyjscie sub out i nie gra rozumiem ze jak podlacze pod to wyjscie to powinien subek grac zawsze czy to radio wlacze czy kompa czy co kolwiek innego a tu cisza,

wszystko jest ok z subem poprostu sub out nie daje sygnalu, sam juz wyczerpalem wszystkie swoje pomysly na to :/

Skomentuj

Zamieszczone przez MoJojojo
        podepne sie do topiciu

rozumiem ze jak podlacze pod to wyjscie to powinien subek grac zawsze czy to radio wlacze czy kompa czy co kolwiek innego a tu cisza,
        :/
        ja mam model 640 i u mnie w menu ustawiasz czy bas ma być kierowany na główne kolumny czy na suba, może masz tu źle coś poustawiane. ( nie wiem czy takie opcje są dostępne w 440)

Skomentuj

Tak jak pisze akmes. Najpierw trzeba wlaczyc to wyjscie. Objawem wlaczenia jest ikonka LFE obok wskaznika glosnosci.
          Pozdro
          Dexter

Skomentuj

no tak wlaczam to i nic LFE sie pojawia no ale znika jak wychodze z opcji, przekierowanie na sub tez mam i nie wiem co jest grane :/

UPDATE

ok polowa sukcesu tam w ustawieniach przekierowania basu dalem na BOTH bo na MAIN SWFR nie bylo wogole basu no i na tym BOTH juz bas jest ale cos slaby ten sygnal, jest jak np. podlacze po tylne kanaly w dzwiekowie przez filtr akt. bezposrednio do wzmaka od suba to jest duzo lepszy sygnal,

mysle ze mnie zrozumielisce troszke zamotalem

Skomentuj

MoJojojo, Po pierwsze w opcjach AMP ustaw poziom LFE na max. Po 2 zmniejsz wartosc rezystorw wejsciowych filtra. Po 3 najlepiej do odsluchow uzyj jakiejs znanej sobie sciezki z dvd z wyraznym kanalem LFE

Skomentuj

po pierwsze mam ustawione na max po drugie nie mam filtra yamaha sama w sobie ma odciecie na 90hz :)

Skomentuj

słuchajcie problem się rozwiązał, był banalnie prosty do rozwiązania - jeden z przyłączy w terminalu dotykał rurki od instalacji gazowej - a to przecież potężny minus ...no comment ;/

to jest dziwne, bo do takiego rozwiązania doszedłem zupełnie przypadkowo, myślałem że wina stoi w czymś poważniejszym monitorze, powiem krótkop, zirytowany tym że wykorzystałem już wszystkie możliwe rozwiązania, stwierdziłem że jeśli buczenie dochodzi z centrala, to w nim należy szukać winy, pomyślałem że może faza jest odwrotna... i odsunąłem central, a problem sam zniknął...

to wszystko, dochodziłem do tego trzy dni, między innymi w celu rozwiązania problemu:

- przeinstalowalem windowsa i wszystkie programy zawarte w nim które mogły być odpowiedzialne za dźwięk
                  - nie wspominając już o sterach i o wszystkim co z było z nimi związane;
                  - kombinowałem ze wszystkimi możliwymi podłączeniami do amplitunera [cyfrowe,analogowe]
                  - zmieniałem kable, wtyczki
                  - nie chce mi sie o tym już mówić

Teraz jest idealnie:) Tyle że dźwięk płynie z karty zintegrowanej, za nic w świecie nie udało mi się uzyskać dźwięku z SB LIVE'a:( To nadal pozostaje zagadką

Skomentuj

Czaruję...
                  X