Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA2050 na symetryczne 30V

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

TDA2050 na symetryczne 30V

Witam forumowiczów. Zabrałem się za TDA2050, ale stanąłem przed "małym" problemem. Otóz mój transformator po wyprostowaniu daje 30V, a z noty katalogowej wynika, że mx to 25 V. Z doświadczenia wiem, że TDA potrafi wytrzymac dużo, ale czy wytrzyma 5V ponad stan. Przy 2 Ohm to chyba eksploduje, ale przy 4?? Zwojów nie odwinę (bo fizycznie jest to niemożliwe), a nowego nie kupię (kasa :( ), a jakbym chciał obnizyc napięcie diodami, to bym musiał 20 zastosować....
    Czy 2050 wytrzymie takie napięcie, może ktoś już kiedys coś takiego robił??

[ Dodano: 2005-03-30, 11:53 ]
    Aha. Zapomniałem jeszcze spytać. Jak mam płytkę na napięcie symetryczne, to jak podłączyć niesymetryczne, czyli tylko dodatnie wzgledem masy, chyba nie trzeba zmieniać układu płytki??

[ Dodano: 2005-03-30, 12:50 ]
    Sory, że tak co chwilę dopisuje, ale ciągle mysle nad tym napięciem. Widzę 2 rozwiązania:
    1) obnizyć diodami prostowniczymi. Mam nadzieje, ze nie bede musiał dawać ich duzo, bo te 30V to bez obciążenia jest, to moze po podłączeniu dosyć znacznie się obniży (need 5V mniej)

2) spróbowac podłączyć niesymetrycznie te 30V (jak to zrobić?) i oba TDA do mostka.

Czekam na pomoc. Help.

Niestety układ wymaga przerobienia aby pracował na niesymetrycznym zasilaniu,
    i uważaj bo te 25 V to naprawdę bardzo dużo ,ja spaliłem kilkadziesiąt takich wzmacniaczy testując je..., i lepiej dać dużo mniej ,najlepiej nie więcej niż 20 V ,wiem że to mało i mocy z tego nie wyciściesz ale powyżej tego napięcia jest duże ryzyko eksplozji układu ,szczególnie gdy podajesz silny sygnał sterujący w trakcie załącznia napięcia !.

Skomentuj

Wyjściem jest mostek delona tylko że na tym trafku to będzie o wiele wiecej niż 2x25V :(

Skomentuj

Jeśli chcesz stosować tak niskie opory obciążenia to daj pojedyncze nap. zasilania +30V dzielone na pół względem masy, tak będzie najprościej i najbezpieczniej. Tym bardziej jeśli miałby to być ukald mostkowy. Przy pojedynczym trzeba dać na wyjściu kondensator 4700-6800uF, lepiej tak niż kombinować z zasilaczem (musiałbyś przerabiać i tam dać ten kondensator, a chyba na jedno wyjdzie i napięcie będzie w dopuszczalnym zakresie).

Skomentuj

Molibden, a jak podzielic te 30 V, bo tak jak mówisz to chyba jest +-15V względem masy.
          Doszedłem do wniosku, że mogę wykorzystac tylko te napięcie "plusowe" ale sek w tym, ze nie wiem jak to podłaczyć. Profesjonalista stwierdził, że trzeba płytkę przerabiać. A nie dałoby się tak: + zasilania do plusa na płytce, a masa zasilania do masy i ujemnego na płytce??
          A tak poza tym, to warto w to inwestować?? Moze to trafo zostawić dla 7294, a do tego naprawdę kupić jakieś nowe, które by po wyprostowaniu dało ok.22V (czyli 2*16 AC)?? Mam już wykonaną płytkę i nie chciałbym teraz rezygnować.
          A jak pomysł z podłączeniem kilku diód w szereg, żeby obnizyć napięcię?

Skomentuj

Myślę że lepiej zrobisz ,jak zinwestujesz w tda 7294 ,TDA 2050 to moim zdanie bardzo dobry układ ale znacznie słabszy a do subwoofera może być dużo za słaby....

Skomentuj

Jak podłączyłem pod tda 2030 +-30V to działało przez 10 second ,nie wiem ile jest w nocie,ale sadze ze gdyby nie te 2omowe obciazenie i zabawa w podawanie na wejscie
              10Hz-cow to pograłoby ze 20 second :)

Skomentuj

Lepiej zostaw ten zasilacz do TDA7293,4,5,6. +-30V wytrzymuje TDA1514.
                Podlaczylem TDA2050 do zasilacza stabilizowanego +-24V i osiagnolem 36W/4omach wiecej sie nie da. Moze mocy porazajacej to nie ma ale kostka kosztuje 5zl i to jej zaleta.

Skomentuj

NO więc TDA 7294 już jest w domu. Płytkę do 2050 zostawię na inne czasy, jak bedzie bardziej odpowiednie trafo. Najpierw będzie test mocniejszego scalaka, a kiedyś w wolnej chwili wróce 2050 i zobaczymy, ile naprawdę da się wyciągnąc z tak małego elementu (małego gabarytowo).
                  Dzieki za pomoc.

Skomentuj

Czaruję...
                  X