Witam forumowiczów. Zabrałem się za TDA2050, ale stanąłem przed "małym" problemem. Otóz mój transformator po wyprostowaniu daje 30V, a z noty katalogowej wynika, że mx to 25 V. Z doświadczenia wiem, że TDA potrafi wytrzymac dużo, ale czy wytrzyma 5V ponad stan. Przy 2 Ohm to chyba eksploduje, ale przy 4?? Zwojów nie odwinę (bo fizycznie jest to niemożliwe), a nowego nie kupię (kasa :( ), a jakbym chciał obnizyc napięcie diodami, to bym musiał 20 zastosować....
Czy 2050 wytrzymie takie napięcie, może ktoś już kiedys coś takiego robił??
[ Dodano: 2005-03-30, 11:53 ]
Aha. Zapomniałem jeszcze spytać. Jak mam płytkę na napięcie symetryczne, to jak podłączyć niesymetryczne, czyli tylko dodatnie wzgledem masy, chyba nie trzeba zmieniać układu płytki??
[ Dodano: 2005-03-30, 12:50 ]
Sory, że tak co chwilę dopisuje, ale ciągle mysle nad tym napięciem. Widzę 2 rozwiązania:
1) obnizyć diodami prostowniczymi. Mam nadzieje, ze nie bede musiał dawać ich duzo, bo te 30V to bez obciążenia jest, to moze po podłączeniu dosyć znacznie się obniży (need 5V mniej)
2) spróbowac podłączyć niesymetrycznie te 30V (jak to zrobić?) i oba TDA do mostka.
Czekam na pomoc. Help.
Czy 2050 wytrzymie takie napięcie, może ktoś już kiedys coś takiego robił??
[ Dodano: 2005-03-30, 11:53 ]
Aha. Zapomniałem jeszcze spytać. Jak mam płytkę na napięcie symetryczne, to jak podłączyć niesymetryczne, czyli tylko dodatnie wzgledem masy, chyba nie trzeba zmieniać układu płytki??
[ Dodano: 2005-03-30, 12:50 ]
Sory, że tak co chwilę dopisuje, ale ciągle mysle nad tym napięciem. Widzę 2 rozwiązania:
1) obnizyć diodami prostowniczymi. Mam nadzieje, ze nie bede musiał dawać ich duzo, bo te 30V to bez obciążenia jest, to moze po podłączeniu dosyć znacznie się obniży (need 5V mniej)
2) spróbowac podłączyć niesymetrycznie te 30V (jak to zrobić?) i oba TDA do mostka.
Czekam na pomoc. Help.
Skomentuj