Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak działa tranzystor

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak działa tranzystor

Witam. Jestem tu nowy i dopiero zaczynam przygodę z elektroniką.

Chciałem się zapytać jak działa tranzystor i jakie są typy tranzystorów.
    Wiem że tranzystor ma trzy wyprowadzenia bazę, kolektor i emiter ale do czego to właściwie służy i jaką rolę pełni.

Pozdrawiam

przygodę z elektroniką zacznij od tego "co to jest rezystor"

Skomentuj

rezystor to wiem co to jest, wiem też co to jest kondensator i jego typy, diody leed i normalne, ... ale tranzystor to jusz bardziej skomplikowane...

Skomentuj

Czy od razu trzeba zakłądać nowy wątek by dowiedzić się co to tranzystor? Tematy zakłądamy gdy już sami nie możemy sobie poradzić lub szukamy specyficznej pomocy i informacji. Są książki, gazety, podręczniki, strony www o elektronice, portale, wyszukiwarki, np google, zajrzyj tu: http://www.elektronika.qs.pl/mapa.html

Skomentuj

Tranzystor dziala tak:
          W rekach fachowca dziala a w rekach laika nie dziala :)

muzykant czy tobie sie wydaje ze swoje 15letnie doswiadczenie w elektronice streszcze w kilku zdaniach? Prawda jest taka ze sam tranzystor nie dziala. Zaczyna dzialac w odpowiednim ukladzie a ze ukladow sa tysiece to jak ci to wytlumaczyc?

Skomentuj

jakie tam brawo... usunie się temat i zaraz koleś założy nowy... lepiej go chyba jakoś nakierować, gdzie ma szukać informacji...
            polecam cykl artykułów z EdW o tranzystorach, albo jakieś książki o elektronice.

Skomentuj

http://www.elektronika.qs.pl/strglow.html

Skomentuj

Aha jusz mniejwiuęcej wiem jak działa. Wielkie dzięki za dobre chęci :-). A odnośnie nowego tematu to przepraszam że jest nowy, ale naprawde nie mam sie do kogo udać o porade czy cos w tym stylu a neta mam od niedawna...

Pozdrawiam

Skomentuj

Jak byś naprawde wiedział jak działa dioda to byłbyś już naprawde blisko tranzystora...

Skomentuj

Czaruję...
                  X