Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

problem z uzyskaniem klasy H w TDA1562

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

problem z uzyskaniem klasy H w TDA1562

Witam, w prawdzie problem ten nie dotyczy mnie bezpośrednio ale nie daje mi to spokoju, mianowicie paru moich kumpli na prace dyplomoe robią wzmacniecze samochodowe na tym TDA1562 konkretnie mowa jest tu o projekcie z EDW (kit AVT2458) i cały problem polega na tym że ten wzmak ma pracować w klasie H i niby w tej klasie przy 10% zniekształceń ma mieć chwilowo 70W, pomijając już te śmieszne 10% zniekształcen i wszystko inne, tylko jednemu kumplowi na pięciu dział to w tej klasie H, reszcie normlnie w AB.I tu jest problem czy ktoś z was spotkał sie z czymś takim czy wogule miał do czynienia z tą kostka, bo ostatnio z jednym kumplem poświęciliśmy dużo czasu żeby ewentualnie dojść do tego co jest przyczyną że nie "wchodzi" mu ten wzmacniacz w klase H i dupa nic nie znaleźliśmy cały układ i wszystkie elementy są OK na 100% wiec w końcu wymieniliśmy kostke i dalej tosamo-pracuje w AB i z pomiarów wychodzi około 25W i koniec nie ma bata na klase H, jeszce kilka osób ma tensam problem, a ten jeden gostek co wspominałem na początku że mu działa w tej klasie to nic takiego nie zrobił odrazu mu działało, nawet na ucho można wyczuć że gra to głośniej i na oscyloskopie ewidentnie widać że to działa bo chwilowo napięcie wzrasta.Nie mielibyście pomysłu co z tym zrobić, a może te kostki to jakieś podrubki, chociaż kupione w sklepie konkretnie ta ostatnia jest produkcji philipsa, ten koleś któremu działa to ma własnie taka, albo nie wiem co, może trzeba jakoś uruchomić tą kostke czy jak bo naprawde mnie to już rozwala bo 10x ten układ i elementy sprawdzałem i wszystko na 100% jest dobrze.Co o tm wszystkim sądzicie bo mi to spokoju nie daje i wogule jest to bardzo dziwne.

albo kostki są trefne z załozenia albo uwaliliście jakimś cudem przetwornice trodno powiedzieć coś więcej

Skomentuj

no własnie ja nie widze innego wytłumaczenia niz to że kostki są do dupy, a temu jednemu kumplowi co działa tak klasa H to porostu się chyba udało bo ta kość co pisałem że wymieniliśmy ostatnio to jest takasama jak on ma i w tymsmamym sklepie kupiona tylko numer seryjny jest inny, ale czy to jest możliwe że kostka ze znaczkiem philips kupiona w sklepie jest taka do dupy?

Skomentuj

a nielatwiej by bylo wziac kosc od kolegi i zobaczyc czy dziala w klasie H?
        pozdro

Skomentuj

Tasior niestety nie da rady bo koleś nie chce sie zgodzić żeby grzebać mu w układzie który jako jedyny działa poprawnie, i tu jest zonk chociaż tak było by najlepiej.

Skomentuj

NC....

Skomentuj

Poszukajcie karty aplikacyjnej od tego układu , pomierzcie napięcia u kolegi i u siebie na tym układzei no i lutujcie go ostrożnie może znajdziecie o co chodzi...

Skomentuj

Specem nie jestem ale...czy masz orginał czy zamiennik TDA?Przerabiałem podobny temat na LM-ie i zamiennik nie chciał za diabła zagrać jak orginał.Moze w tym sęk?

Skomentuj

U mnie w firmie stosujemy setkami te kosci i wiem o nich wszystko. Nie zdazylo sie zeby co nie dzialalo. Wydaje mi sie ze cos zle mierzycie. Uklad ma wyjscie mostkowe moze polaczacie pod jedno wyjscie mase irobi sie wielkie zwarcie. Trzeba podlaczyc dwa kanaly oscyloskopu pod obie nozki wyjsc i patrzec na oscyloskop. Przbiek na kazdym z kanalow jest znieksztalcony ale jako roznicowy jest czysty. Kiedys podlaczylem ten scalak pod 18V i przy wycisnieciu 100W spalila sie przetwornica i uklad zaczal dzialac tylko jako AB.

Skomentuj

Ja też miałem problemy z ta kością. Dawno to było i zniechęciła mnie na tyle ze postanowiłem juz do niej nie wracać. Były to problemy z praca w klasie H.
                    Pozdrawiam

Skomentuj

Ten kumpel co odpalił w klasie H ma takie same wartości kondensatorów w bootstrapie??Bo w sumie moc jest od nich zależna i to właśnie moc w najniższym paśmie.

Składałem ten kit i wysypałem na nim 3 kostki. U mnie był problem z tym filtrem na wejściu - podawał za niski sygnał. Potem złożyłem AVT2477 (sam wzmacniacz i kilka dodatkowych elementów) i odpalił bez problemu, filtr skonstruowałem osobny i gra. Qumplowi składałem takiego wzmaka 2xAVT2477 i odpalały bez gadania - mocy nie mierzyłem, ale napewno dużo mocniejszy (może i 2 razy:) od wzmaka w radiu 2x22W. Kondy mam 2x10000uF. Mi sie zdaje, że on przełącza się na klasę H jak ma do tego warunki - tzn większe napięcie. W domu podłączałem go do sztywnego zasilania 17V i qurde można by go było przystawić do 7294 tylko grzał się mocniej i trochę więcej zniekształceń pod koniec:) W AB może jeszcze pracować gdy struktura układu będzie miała temperature 120* - może kość nie przylega dobrze do radiatora.

Skomentuj

Czaruję...
                      X