Witam. Nastała pora ażeby coś znów stuknąć. Wpadły mi do ręki 2 trafa hi-endowe ...zalewane żywicą, dedykowane pod audio problem w tym, że ich wydajność UI nie jest adekwatna do napięcia wyjściowego. Mianowicie napięcie to wynosi 2x~28V przy wydajności 120VA. Problem polega nd znalezieniem odpowiedniego schematu wzmacniacza który bym ewentualnie zmodyfikował. Na pierwszy ogień poszedł AVY wzmacniacz 50w na hexFETach jednak po przeliczeniu wszystkiego wyszło że sopień napięciowy tego układu nie wytrzyma +-40V DC. Następnie padło na P3A...zrobiłem płytke, wszystko gra tylko że P3A przy +-40V DC dla 4 ohm wyciągnie ok 120W + moc strat. Wniosek:Za słabe trafa, ale P3A to jest realna opcja. Przypomniało mi się natomiast że w AVT ktoś kiedyś publikował wzmacvniacz 10W w A klasie na unipolarach. Problem w tym że nie potrafie tego znaleźć. W związku z tym, jelsi ktoś pamięta coś o tym wzmacniaczu to bardzo prosze o wszelakie info. na jego temat. Dróga sprawa to taka, że jeśli ktoś by miał schemat czegośinteresującego małej mocy na wysokie napięcie to niech mi to podeśle na maila firmowego hmblab@leszczyny.net. Z góry dzięki i pozdrawiam
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Poszukuje ciekawego schematu ciekawego wzmacniacza !!!
Collapse
X
Skomentuj