Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Łaczenie mostkow prostowniczych... czy mozna...?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Łaczenie mostkow prostowniczych... czy mozna...?

Witam

potrzebuje zastosowac mostek na w.cz do przetwornicy na prad ok 30A i nap wstecznym min 100V znalazlem juz odpowiednie diody nadajace się do tego celu. jednak ich cena jest jak dla mnie kosmiczna jak chodzi tylko o mostek. cena sztuki to ok 8zl a potrzeba mi ich cztery czyli ok 32zl. za duzo.

Dlatego chcialem się dowiedzic czy istnieje mosliwosc kupna np. dwoch i wiecej mostkow i polaczeniu ich rownolegle jak np. na rys ponizej ???

Sorry ze jest to w wordzie ale mi paint znikl...

pozdr
    Załączone pliki

Diody duzej mocy mozna laczyc rownolegle ale dla w.cz. nie zaleca sie tego bo spada szybkosc przelaczania.
    Musisz poszukac tanszych diod. Podaj parametry tej przetornicy to moze jakies Ci doradze.

Skomentuj

przetwornica ma zasilac cztery uklady TDA7294. a wiec jej moc szzacuje na ok 600W !. wynika to z tego ze sprawnosc kazdej kostki wynosi ok 66% tzn moc wyj max to 100W + moc strat ok50W daje mi 150W na jeden. a ze cztery uklady to ok 600W...
      nap wyjsciowe przetwornicy to +-30VDC. TDa... beda obciazone po 4Ohm.

wiec jakie bys diody proponowal...?
      myslalem moze o BYV42/100 lub BYV42/150... prad to 30A o nap wsteczne w zalenosci od wersji ale min to 100V. cena sztuki u mnie w miesicie to ok 8zl a przy czterech to jakies 32zet.
      albo moze Schotkiego (czy jakto sie tam pisze...) MBR3060CT 30A i 60V albo MBR30H100Ct 30A i 100V...

pozdr

Skomentuj

TDA oddajac 80W pobiera 130W sprawnosc 60% A cztery TDA to pobor mocy ok 500W. Tak naprawde mniej bo przy 80W TDA sie usmazy. Przekladnie trafa przetwornicy trzeba tak dobrac aby przy napieciu 15V w instalacji samochodowj napiecie bylo takie aby TDA osiagal maksymalna moc. Potem przy spadku napiecia do 12-13V napiecie siadzie i TDA bedzie oddawal mniejsza moc. To wszystko opisalem w przetwornicy opublikowanej w EDW. Kazda kostka TDA pobiera ok 2A pradu wiec calkowity pobor pradu to 8A wiec skad ci sie wziely diody 30A?? Dla dwoch TDA w zupelnosci wystarcza cztery walcowe diody np BY500 lub podobne. Do 4xTDA mozna dac 8diod. A jak dasz mostek z czterech BYV29 to bedziesz mial prawie 20amper! co starczy do dziesieciu TDA.

Skomentuj

Szczerze to nie wiem skad mis ie wzuielo te 30A. nie wiem jak ja to pisalem... a jesli chodzi o 8Diod BY500 to rozumiem ze mam je polaczyc w miejsce jednej dwie..? i czy jesli tak to musze stosowac jakies R wyrownawcze..?

pozdr

Skomentuj

Elmer robisz z igły widły kup 8szt. BY500 polącz po 2 równolegle i będzie git tak jak ci napisał irek, nie potrzeba żadnych rezystorów.

Skomentuj

wlasnie tak zrob.
              A jak cos wybuchnie to wtedy bedziemy dalej myslec :)
              Jak kupisz cztery BYV29-100 to bedziesz mial chyba najmocnieszy mostek jaki widzialem we wzmakach samochodowych. Bo najczesciej stosowane sa dwie podwujne diody a tu masz cztery pojedyncze a to duzo wiecej pradu i mocy.

Skomentuj

EEE TO kupie ty By550 bo takie maja po <1zl.

pozdr

[ Dodano: 2005-04-14, 15:39 ]
                Zmiana planow

Kupilem BYV52/100 o parametrach 2x30A i 100V max50ns w cenie 2,5zl sztuka co wydaje mis ie okazja, gdyz w innym sklepie byly te BYV29... ale juz po 8zl :) .

Takze sprawa laczenia mostkow jest juz niewazna.

pozdr

Skomentuj

mam tylko nadzieje ze te byv52 maja diody polaczone szeregowo. Bo jak maja wspolne katody to mostka z dwoch nie zrobisz.

Skomentuj

Maja wspolne katody... :) Ale kupilem na wszelki wypadek 4 sztuki:).

pozdr

Skomentuj

Czaruję...