Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Miernik mocy audio wzmacniacza...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Miernik mocy audio wzmacniacza...

Witam

Użyłem juz funkcji Szukaj i raczej nie znalazłem satysfakcjonującej mnie informacji.

Czy istnieje jakis w miare prosty sposób na zmierzenie mocy wyjściowej RMS i MAX wzmacniacza przy na głośniku...? Nie che stosować obciażenia zastępczego bo jego koszt w postaci rezystorów mocy jest przytłaczający Sad .

pozdr

Amperomierz w szereg, voltomierz równolegle i jazda :)

P=U*I*cos"fi"

Gdzie Cos"fi"=R/Z

pzdr

Skomentuj

Ok dzięki.

A taki kit:
      http://www.nikomp.com.pl/opisy/ZEPJ0/ZEPK3300.htm

Warto...?

pozdr

Skomentuj

Ciekawt bajer ale nie wiem czy opłacalny w budowie... Wolałbym zainwestować w porządny amperomierz czy inny multimetr. Pozatym z tego co czytam to nie jest ten miernik jakoś super dokładny skoro dokonuje pomiaru jedynie na podstawie pomiaru napięcia i podanej rezystancji w pełnych omach. Wiele głośników ma nieco niższą rezystancję od podawnej przez producenta, o charakterystyce impedancji już nie wspominając...

Skomentuj

Nie che stosować obciażenia zastępczego bo jego koszt w postaci rezystorów mocy jest przytłaczający Sad .
          Tak czy inaczej obciążenie musi być. Zastosuj poprostu drut oporowy np. od żelazka albo od kuchenki elektrycznej, dostaniesz w sklepie drut oporowy do kuchenek. Potem mierzysz napięcie voltomierzem i możesz obliczyć moc.

Skomentuj

Moc wyjsciowa wzmacniacza mierzy sie zwyklym woltomierzem najczesciej przy 1khz. Oczywiscie pomiar dokonuje sie na obciazeniu testowym a przebieg trzeba obserwowac na oscyloskopie lub mierniku znieksztalcen i wykonac odczyt gdy znieksztalcenia wynosza ok1% albo na oscyloskopie widac delikatne obcinanie wierzchilkow sinusoidy. Zamiast oscyloskopu mozna skorzystac z komputera i odpowiedniego programu moze to byc Hobbybox albo spectraLab ktore maja od razu generatory i mierniki znieksztalcen. Mozna na ucho tez uslyszec przesterowanie ale to wymaga doswiadczenia. Obciazenie testowe wcale nie musi byc drogie bo wystarczy kupic kilka kilkanascie rezystorow 5W ktore sa najtansze i tak polaczyc aby otrzymac 4 lub 8om. Moc moze byc dwa trzy razy mniejsza a pomiar wykonujemy szybko. Mozna tez wentylatorem lub woda chlodzic rezystory co od razu zwiekszy ich moc kilku krotnie. Drut oporowy jest tani ale ma powazna wade w postaci zmiennej rezystancji przy ogrzaniu.
            W nowym elektroniku byl opisany miernik mocy ale jest to nic innego jak kiepski woltomierz przeliczjacy wolty na moc. W dodatku jest zle zrobiony na co zwracalem juz im uwage ale czlowiek ktory odebral telefon do konca nie mogl sobie przypomniec wzory na moc wiec szkoda kupowac tego kita.

Skomentuj

Witam.
              Nie każdy drut oporowy znacznie zmienia rezystancję po ogrzaniu. U mnie różnica przed i po solidnym rozgrzaniu jest rzędu dziesiętnych ohma.
              Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
              X