Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Uruchamianie wzmacaniacza na HEXFET-ach 400W bez explozji :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Uruchamianie wzmacaniacza na HEXFET-ach 400W bez explozji :)

Tak, zamierzam, zrobić tego wzmaka, jest to znany wszystkim HOLTON 400W na IRFP9240 i IRFP240 osiąga 400W na 4 omy i 200W na 8 om-ów.

Chcę zeby ktoś mnie przeprowadził "za rączke" w uruchamianiu tego wzmacniacza.
    1. Zasilacz mam już zrobiony napięcie +-70 V bateria kondów 12 000 uF na każdą z lini zasilających.

Chcę tylko zeby ktoś mi powiedział jak tego wzmaka uruchomić bez dymu.
    Wiem ze w dokumentacji, jest opis uruchomienia, ale proszę mi powiedzieć jak go uruchomić, bo jak dotąd uruchamiałem wzmaki do 150W i drobna pomoc nigdy nie zaszkodzi a nie chce kasy staracić, wiadomo.

Z góry dziękuje za odpowiedz!
    Pozdraiwam!

hcę tylko zeby ktoś mi powiedział jak tego wzmaka uruchomić bez dymu.
    Wiem ze w dokumentacji, jest opis uruchomienia, ale proszę mi powiedzieć jak go uruchomić
    to jesli jest napisane jak uruchomic to czego jeszcze od nas chcesz mamy do Ciebie przyjechac i go za Ciebie uruchomic??

Skomentuj

Faktycznie troche przesadziłem,
      ale może jakaś rada która nie jest zawarta w opisie ?
      lub czego sie ustrzeć i nie przeoczyć :)

Pozdrawiam!

Skomentuj

poszukaj jakiegoś trafa 2x24V małej mocy na wejściu wlutuj rezystory 15 ohm na + i - to w razie czego zabezpieczy wzmacniacz przed uszkodzeniem. mozesz wlutować jedną pare tranzystorów i na takim zasilaniu wstępnie ustawić prąd spoczynkowy na 8mV spadku napięcia na rezystorach (obciązenie rezystorem 8 ohm zwarte 0 i + sygnału wejściowego) następnie (oczywiście jak nic nie polecialo z dymem i niema stałego na wyjściu podlączasz jakiś głośnik (najlepiej nie za drogi) i delikatnie puszczasz sygnał. jak wszystko gra to wyłączasz wzmaka lutujesz reszte IRFów i ładujesz ful zasilanie :) (nie zapomnij o wydajnym radiatorze i że ma to być jeden radiator na wszystkie tranzystory (stabilizacja prądu spoczynkowego inaczej będzie kulala)

Skomentuj

Czaruję...
        X