Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie kondesatory

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie kondesatory

Prawdopodobnie wyschły mi elektrolity w moim wzmacniaczu :(

Mam tam 2x Marcon 10000 uF 50 WV

I teraz pytanie brzmi: Na jakie najlepiej wymienic ? czy kupowac jakieś leprze czy poprostu kupić w "elektronicznym" najtańsze o takich samych parametrach ?

Acha, moge wstawić w wzmacniacz więkrze kondensatory bez innych modyfikacji ukłądu ? Czy musza być koniecznie 10000uF ?Bo z tego co wiem im więkrze tym lepiej :) Jak się myle to mnie poprawcie.
    tutaj mam propozycje:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=51866765

Jeszcze jedno, jak sprawdzić czy są wyschnięte ? Wogle da się sprawdzic ?

Dodam jeszcze że wzmacniacz Toshiba 2x100W RMS

W sumie nie drogo te kondensatory, zapytaj się gościa o date produkcji.

Skomentuj

Pisze sie wieksze a nie wiekrze ~~

[ Dodano: 2005-05-18, 20:38 ]
      A te kondy z linka... takie nowe a czemu wyprowadzenia takie krotkie jakby poucinane ?? i jak to potem lutowac...

Skomentuj

He? A co Ci w tych wyprowadzeniach nie pasuje? Jak najbardziej normalne, a czemu krótkie? Żeby w płytkę włożyć, a nie w pająku lutować.

Skomentuj

Te wyprowadzenia nazywają się 'SNAP-IN' nic nie jest poucinane, lutuje się to normalnie.

Skomentuj

TO jak kupować te Kondensatorki i montować ?? :)

Skomentuj

tak...

Skomentuj

Ja kupiłem dzis dwa kondensatory (2,2 mikro i 64 volt za..... 3zł :P) do monitorow ktore niedługo bede robił. wszystko jest ok

pozdro

Skomentuj

Ja wkońcu kupiłem te kondy, zamontowałem, bas może sie troche poprawił, ale okazało się, ze to nic nie pomogło mojemu wzmacniaczowi, czyli poprzednie elektrolity nie były wyschnięte :(

Teraz szukam usterki ze schematem...ale męczarnia :(

Może ktoś pomoze ?
                  Objawy: Wzmacniacz pierdzi, tak jak by gubił mase. Dopiero po pewnym czasie od uruchomienia sprzęutu zaczyna sie to dziać. Ktoś mi podpowiadał, ze może jakis tranzystor sie nagrzewa nadmiernie.

Schemat macie tutaj:
                  http://fileshare.eshop.bg/downloadsm...BA_SB-445.html

Skomentuj

to moze hgdzies gubi mase albo sprawdz kjabel sygnalowy,moze poruszasz po pewnym czasie nim albo cos i dopiero lapie :) sprawdz to

Skomentuj

Takie koncy b ladnie sie wlutowuje.Natomiast pewna uwaga co do baterii kondensatorow.Oczywiscie im wieksza pojemnosc tym lepiej ale do granic wytrzymalosci reszty zasilacza, szczegolnie mostka prostowniczego ktory moze przy wlaczaniu nei wytrzymac.

Skomentuj

Czaruję...
                      X