Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kotłownia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kotłownia

Utworzyłem ten post by można było wpisać tu swoje historie z dziedziny kotłowni.
    Proszę aby kto może dorzucił tu coś swojego co pomoże innym uniknąć wpadek.
    No to zaczne ja potem już bedzie wiadomo dlaczego nazywać sie to ma kotłownia.
    Aha to sie zdarzyło kilka godzin temu więc świeżutkie.

Więc tak w moim filtrze dolnoprzepustowym (słynny 20/100) pojawil sie brum. Przeszkadzało mi to i postanowiłem poszukać przyczyny. No więc oglądam sobie potencjometry dopieszczam luty potem kable, kręce sprawdzam lutuje znowu sprawdzam tak przez kilkanaście miunut. W pewnym momencie gdzieś po drodze wkurzylo mnie to i zaprzestałem prac remontowych wrzucając filtr do obudowy wzmacniacza. Naciskam sobie power a tu oślepiający blysk (troche mocno przekolorowane) i chmura dymu (to też) powala mnie na ziemie. Szybko wyłączam i lookam. Hmm to tak stabilizato napięcia ujemnego 79L15 a dokładniej jego wkładka radiatorowa dotykają obudwy. Wo wszystko stało się jasne z kąd ta iskra. A dym to efekt przepalonego mostka prostowniczego (chyba 1A). Brum pochodził pewnie z maltretowanego ktoregoś z kabli a koszt naprawy nie bedzie wielki. Mostek prostowniczy, ew. stabilizator i TL072. Wzmacniacz sobie teraz spoczywa w spokoju nie wlączam bo nie mam już energi chi którą zasilam moją lutownicę.
    Morał mamy taki by nie rzucać filtrami czy inymi technologiami jak popadnie.

[ Dodano: 2004-09-01, 19:22 ]
    Aha zapomniałem dodać. Proszę o nie umieszczanie opini w stylu "o jaki gupi przecież..." osoba popełniająca błąd już widocznie sie nauczyla.

Mi kiedys wyparowal TDA. "Chyba" bo byl blysk,huk,dym a na plytce zostaly same nozki i przykrecony radiator, reszty nigdy nie odnalazlem
    Zreszta to jest wpisane w zycie elektronika ze od czasu do czasu zobaczy siwy dym i nie ma co sie dziwic.
    Pozdro
    Dexter

Skomentuj

Czaruję...