Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

moc scalaczkow opa 549

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

moc scalaczkow opa 549

pytanko tak jak w temacie, ile mozna wyciagnac z mostka na opa549 i jak to pojdzie w mostku na 4ohm?? czy mial ktos z tym doczynienia??

Ściagnij sobie notę aplikacyją producenta i wszystko będziesz wiedział .

Skomentuj

może to jest tlyko moje odczucie ale takie odpowiedzi jak Twoje Yoshi sa szczeże mówiąć zbędne !!! Bo jak koles wie o nocie aplikacyjnej to już pewnie ją dawn ma , a jak niewie to Twoj post i tak jest o dupę roztrzaśc bo nie podałes z kąd może takową note wziąść. A przeciez w nocie dla np. LM3886 producent podaje moc dla +-35V 68W a sam wiesz że s tego scalak się wyciska 80W.....więc stary...full rispekt dla Ciebie ale Cię nie rozumię czasami. I to nie tyczy się Tylko Ciebie ale tez wielu innych.

Skomentuj

Robilem mostek na OPA 549 i chodzilo to na 4 ohm, niestety pelnych mozliwosci tych scalaczkow niewycisnolem ze wzgledu na moc trafa zasilajacego :/ na elektrodzie pisza ze ma to miec podobno 180W :)

Skomentuj

heh Yoshi a ty widziales te note?? opa549 to nie wzmak audio tylko op-amp duzej mocy i pradu, zastosowanie audio jest jego n-tym a nie pierwszym zastosowaniem, wiec nikt nie bawi sie w pomiary audio mocy i takich tam, dlatego pytam na forum kto i ile wycisnal z niego w realnej aplikacji, a jego noty aplikacyjne to mam od dawna

Skomentuj

Noty nie musze widzieć zeby wiedzieć co w niej jest bo 99,9% wszystkich not jest robione na jedno kopyto.

opa549 to nie wzmak audio tylko op-amp duzej mocy i pradu
            Zastanów się co piszesz. Wzmacnioacz to wzmacniacz , nie ważne co wzmacnia jeżeli sygnał mieści sie w zakresie jego pracy. Czy sygnał audio to jakiś szczególny rodzaj sygnału ? Nie , pasmo audio ogólniue przyjmuje sie do 20kHz gdzie sama konstrukcja najbardziej badziewnego wzmacniacza spokojnie działa do kilkuset kHz.

wovo : ty to masz humor , skad wziąść note , google się popsuło czy jak ? Moc jaka podaje producent jest dla konkretnych warunków , napięcia zasilania i obciążenia. Wiadomo jak sie podniesie zapiecie to mozę uda sie jeszcze troche mocy wyciagnać. Głównym ograniczeniem zwykle bywa max napięcie zasilania lub/i max prąd wyjściowy.
            Producent podaje parametry dla typowych warunków pracy ale są też tacy co uruchamiają układy na max dopuszczalnych napięciach i później jest lament ,że sie zjarało.

Co do tego opa to słyszałem ,ze żadna rewelacja , pewnie i tak lepiej jest mieć LM'a dlatego paffik jak się zastanawiasz co wybrać to lepiej weź sprawdzony układ niż jakieś wynalazki. Coś mi sie wydaje ,że chcesz po prostu zamówić darmowego sampla.
            Co do owych 180 W to chyba nikt nie wierzy w takie bzdury. Teoretycznie to z jednego tda można wyciagnać 200W a w praktyce nawet nie połowe tego.

Skomentuj

wiem co to za scalak i zapewne go nie kupilem (bo przelicznik cena/jakosc ma slaby) chodzi o wzmak do suba wiec tu tez parametry nie sa krytyczne (wąskie pasmo), na pewno im lepsze parametry tym lepiej, ale do suba mozna je uznac za wystarczjace

na pewno bym nie dal opa do zadnego wzmaka do kolumn (przy duzych pradach slabe SR)

pozdro

Skomentuj

Do suba liczy sie moc więc raczej ten opa odpada. Ogólnie scalaki na wzmacniacze do subów to półśrodek. Wyjątkiem może być LM w konfiguracji równległej lub mostkowo równooległej , duza moc z prostotą wykonania.
                Dobry sub to duzy głośnik i duza moc , reszta mniejszych konstrukcji to są zabawki.
                osobiście nie chcialoby mi sie robić suba aby rozszerzyć sobie pasmo w dół o 10Hz np z 45 na 35 Hz , szkoda zachodu. Lepiej kase władowac od razu w lepsze woofery do kolumn.

Skomentuj

wlasnie mam dylemat i stad to pytanie
                  ile ten mostek opa wyciagnie, bo jak sugerowne 180 to mnie satysfakcjonuje a jak 120 to dupa, juz mialem 90W z tda7294 i bylo za malo

Skomentuj

Ten układ jest dużo słabszy niż tda. Z pojedynczej kostki nie wyciagniesz wiecej niż 50W/8 ohm bo max napiecie zasilania tylko 30V. Z noty wynika ,ze prąd max jest w granich 8A , gdzie w tda masz 10 a w LM 11A , wiec na pewno nie zbliżysz sie do parametrów oferowanych przez te scalaki.
                    Robienie mostka nic ci nie da bo na pewno nie przeskoczysz mocą mostkowego tda lub lm'a , które też nie maja jej zbyt duzej - tda 150W@10%THD ,ok 120W/1%THD.

Wszystko jest w nocie czy tak trudno to przejżeć .

Skomentuj

Czaruję...
                    X