Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica

Mam za zadanie zbudować jak najtańszym kosztem panele do drzwi w aucie. Wogule celem tej konstrukcji.... jest jak najtaniej, bo w tej chwili nie ma na czym słuchać radia a masa innych wydatków jest. W panelach mogę wygospodarować około 5l pojemności i chcę wrzućić tam ARN150-03 a w miejsce seryjnych głośników ARV-104-04. I teraz mam 2 pytania:

1. Jak to jest z impedancją zwrotnicy, bo ja chce mieć 4R (do radia) więc przetworniki powinny być na 8R spięte równolegle. Ale jedni podają "impedancja zwrotnicy:8R" a inni "impedancja głośników 8R" - to niewiem czy ma być to impedancja podpinanych przetworników czy jest to impedancja całego zestawu.
    2. Bo najdroższym elementem tego zestawu jest zwrotnica i chyba będe musiał kupić najtańszą jaka tylko jest, wiem że pewnie żadna się specjalnie nie nadaje, ale jak już ma być to którą lepiej wybrać:

Zwrotnica1
    Zwrotnica2
    Zwrotnica3

1. Myślałeś jak długo ta tesla wytrzyma w autku? Jeżeli ta instalacja ma być na miesiąc, dwa to spoko...ale na dłużej?
    2. Impendancję układu woofer+tweeter wyznacza tylko woofer. Więc aby całość miała 4ohm, kupujesz 4ohm'owy wooferek.
    3. Zostaw wooferka bez filtru. Daj tylko jakiś na ARV'kę.

Skomentuj

Sub na tej tesli siedział trochę w aucie i nic mu nie było - lakierowana membrana, gumowe zawieszenie da sobie rady - zresztą za tą kase to masz rację, że może pogra to i rok... zobaczymy.

To mówisz, że w oryginalnych zwrotnicach impedancję wyznacza woofer - to dziwne bo mi się zdawało, że tak jest tylko jak stosujesz wysokotonowce piezo .... qurde nie projektowałem kolumn, zawsze bawie się woofwerami.

Właśnie tak się zastanawiałem, czy by ta tesla nie była bez zwrotki, trochę szkoda ją katować, ale może bedzie. Tylko jak w takim wypadku (bez zwrotki) oba głośniki powinny być 4R ?

Skomentuj

Mogą być oba 4ohm. Ale 8ohm'ową arvkę nie trzeba tak ściszać.

A swoją drogą...nei wiem jak wygląda słuchanie muzyki przez Ciebie w samochodzie, ale jak boisz się o katowanie...to może jakiś STX? Np. ta nowa 18'stka ?

Skomentuj

Chodziło mi raczej o podawanie całego pasma na ARNa.

Skomentuj

Czaruję...
          X