Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kableki (COAXIAL, SPDIF, TOSLINK, itd.)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kableki (COAXIAL, SPDIF, TOSLINK, itd.)

Na amplitunerze mam kilka wejsc w tym optyszne jak rowniez coaxialne. Mam do Was pytanie czy coaxialne to to samo co w kartach muzycznych SPDIF? Moje nastepne pytanie jak lepiej polaczyc kompa z ampitunerem? Ktorym kablem? Czy jesli mam optyczny 5m. trace cos na jakosci? A jeszcze jedno to czy coaxial to specjalny kabel czy zwykly chinc?

1. tak
    2. Analogowo 5.1 dla muzyki, gier itp i cyfrowo dla filmow muzyki z AC3
    3. W przypadku cyfrowego to obojetnie... ...optyczny jest mniej podatny na zaklocenia
    4. nie
    5. Zwykly kabel dwozylowy.

Skomentuj

no ale ja na wzmacniaczu mam kodeki dts, dolby itd. Wydaje mi sie ze wszystko podlaczyc optycznym.

Skomentuj

Niestety tylko sie Tobie wydaje... ...kodeki mozesz miec ale najpierw musisz dostac sygnal do niego zakodowany ktoryms ze standardow. Nie liczac karty sound storm nie ma w tej chwili innej (w miare dostepnej) karty ktora by potrafily zakodowac dzwiek do AC3 lub DTS... ..moga go jedynie przekierwoac.
        W najlepszym wypadku w grach i odtwarzaniu muzyki bedziesz mial dzwiek stereo (po kablu cyfrowym).

Skomentuj

no ale jak podlacze kablem optycznym to bede mial dzwiek w amplitunerze?

Skomentuj

tak... ... ale tylko stereo (chyba ze beda to pliki z dzwiekiem ac3 lub dts)

Skomentuj

czyli filmy z power dvd lub z vplayera w ac3?

Skomentuj

tak

Skomentuj

o to chodzi, bo jak gry beda chodzily to nie ma znaczenia, stereo wystarzy, ale w filmach chce miec dolby pelna geba!!!

Skomentuj

Czaruję...
                  X