Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wzmacniacz technics 4, 8 omh ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wzmacniacz technics 4, 8 omh ?

Witam.
    Mam pytanie odnosnie mojego wzmacniacza i podłączeniu pod niego różnych kolumn. Nie wiem jak to jest do konca.
    Mam wzmacniacz Technicsa SU-V570 z tyłu napisane mam:
    A OR B - 4 - 16 Omh
    A AND B - 8 - 16 Omh
    Pod A mam podlaczone moje kolumienki 4 omh na głosnikach tesli. Co sie stanie jak pod B podłącze kolumienki 4 lub 8 Omh ? Z opisu wynika, ze przy wykorzystaniu 4 kanałów głosniki powinny miec po 8 Omh, ale ja juz mam kolumienki 4 omh. Czy jest jakas mozliwosc wykorzystania tych dwoch wolnych kanałów ?
    Pomyślałem sobie, żeby pod B zrobic jakies kolumienki lub dwa małe suby :)

To nie są dodatkowe kanały. Kanały są tylko 2, inaczej nie byłoby ograniczenia jakiej impedancji można użyć. To jest tylko przełącznik który dołącza do pary A kolumn parę B lub je przełącza.

Skomentuj

Taaaa :) tylko ja tu chyba nie widze(nie rozumiem) odpowiedzi :> Tzn. że co sie stanie jak podłącze jeszcze dwie kolumny 4 lub 8 omh, moge czy nie moge ?

Skomentuj

nie

Skomentuj

jak podlaczysz cztery kolumny 4omowe i wlaczysz A+B to wzmak bedzie obciazony impedancja 2omy i w najlepszym razie sie wylaczy. Jak masz jedna pare 4 a druga 8om to wypadkowo masz nieco ponizej 3om czyli tez nie za dobrze.

Nie bardzo wiem jaki jest sens wlaczania czterech kolumn, zwlaszcza ze sa rozne wiec nie ma co wtedy oczekiwac jakiego kolwiek brzmienia. Bedzie jedno wielkie poplatanie. No chyba ze chodzi o lupiace disco.

Skomentuj

Po prostu chcialem jakos wykorzystac do konca ten wzmacniacz :) Chcialem zrobic suba ale nie mam do niego wzmacniacza, pomyslalem sobie a moze by tak zrobic dwa suby, na lewa i prawa strone + filterki, wtedy mozna by je podlaczyc pod ten wzmacniacz. Jednak juz widze, ze nic z tego nie wyjdzie :>

Skomentuj

w1c10, Z subami to jest wykonalne tylko jeżeli na zestawie A jest 8R i na b również będzie 8 czyli jak sama instrukcja PODAJE 8-16 (oni nie piszą tego bez celu!)

Apropo wzmacniacz jest na świetnej hybrydzie SVI3205B która sama jest sobie wieloma zabezpieczeniami......

Jeżeli jednak któreś "nie załapie" to jesteś w tył 400zł bo tyle kosztuje nowa hybryda - warto ?

Skomentuj

Dołączyć szeregowo ze starymi kolumnami i podłączyć pod kanał A. Będziesz miał 4+4 ohm na kanał. Inaczej się nie da. Ale to bez sensu.

Skomentuj

Dzieki wszystkim za odpowiedz :) Ja juz zrezygnowalem z pomyslu jaki mialem :) Wlasnie dlatego napisalem na forum, zeby sie dowiedziec czy sie da, czy jest sens, juz widze, ze nie :)
                  Narazie technics zasila moje monitorki i jestem zadowolony i z monitorkow i wzmacniacza :)A ten technics ma juz dobre pare lat napewno wiecej niz 7 :)

Skomentuj

Jesli dasz dwa suby nawet po 4omy z filtrami biernymi a na te monitorki dasz tez filtry np w postaci szeregowego kondensatora 100-200uF to calosc bedzie miala wypadkowa impedancje nadal 4omy.

Skomentuj

Czaruję...
                    X