Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2+1 problem z poziomami sygnału

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2+1 problem z poziomami sygnału

Skompletowałem graty do wzmaka 2+1,tj 2x70W na LM4875 i 1x400W na Mosfetach.
    Mam małą zagwozdke.
    Otóż całość nie ma żadnego przedwzmacniacza i sygnał jest podawany wprost z potencjometru głośności na wzmacniacze,z tym że do mosfeta idzie przez filtr dp z cartonaudio.Cały problem polega na tym iż sygnał na suba jest zbyt słaby w stosunku do stereo i filtr dp musi być na maxa aby było cokolwiek słychać przez co jestem pozbawiony wszelkiej regulacji w dp.
    Zdaje sobie sprawe że ma to bezpośredni związek z efektywnością kolumn (grubo ponad 90dB),ze starymi co miały jakieś 86 dB było nawet,nawet.
    I teraz pytanie,jak to rozwiązać?Czy wstawić jakieś rezystory na wejściu LM-a czy próbować zwiększyć wzmocnienie filtra dp?
    A może zastosować jakiś przedwzmacniacz?Choć to ostatnie rozwiązanie traktował bym jako zło konieczne...

ja bym poprostu dał jakiś dodatkowy potencjiometr na wejście wzmacniacza żeby mozna go było troche wyciszyć

Skomentuj

Troche mi nie pasi ten peerek szczerze mówiąc.LM jest w wersji GC na bardzo dobrych elementach i wolałbym już nic nie wkładać.
      Polukam jeszcze na filtr dp,może uda się obniżyć wartości rezystorów na wejściu.Tylko kurcze tam jest wsio SMD :/

P.S.
      Sound Wave, GG Ci nawaliło? ;]

Skomentuj

Czaruję...