Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DRĄŻE TEMAT DALEJ

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

DRĄŻE TEMAT DALEJ

wyslalem posta dot filtru do suba i funkcji st by/mute dla tda7294
    odp mnie troche przerazila bo na poczatku myslalem ze jest to cos w rodzaju RTFM ale przegląajac reszte postow zauwazylemze wiekszosc jest na poziomie "marnym"
    do rzeczy - paracowalem jako akustyk ponad 5 lat (10 lat temu) potem zona dziecko itp
    teraz mam troche czsu by podkrecic posiadany i KUPIONY sprzet
    codzi mi glownie o kino domowe i subwoofer bo reszta paczek jest w miare OK
    przod BOSE 301 central i satelty JBL. Oczywiscie mam swiadomosc ze przod bedzie musial byc wymieniony na Scan Speeki (zeby stereo bylo fajne plus lampa jako wzmacniacz) ale religia mi nie pozwala kupic subwoofera z pasmem 50 hz - 250 hz a te lepsze kosztuja OK 2-3 tys - to juz lepiej kupic 15 calowego EV i go napedzic - ale czym? Finalnie nabylem tanio sub Bose ale elektronika dzaila tylko z orginalnym modulem . Postaram sie zamiescić ich rozwiązania dot TDA (np zabezpieczenie na darlingtonach) czy wlaczanie przez optotriak na forum. Closc jest jednak strasznie zintegrowana (6 TDA + dekoder Dolby) i oczywiscie to wywale.To czego potrzebuje to konc na TDA (kupilem z CARTON ) i teraz trzeba dorobic filtr dolno przepustowy i/lub subsonic (cos nie jestem przekonany a juz podbicie to kompletna porażka) plus załączanie sygnalem wejsciowym - kto cos wie na temat kompleksowych (i nawt nie tanich) rozwiazan niech da glos (tylko nie przekazniki)
    Nawiasem mowiac przeananalizowalem parametry TDA i zeby gadal normalnie nie mozna na 4 ohm dawac wiecej zasilania jak 24V - powyzej tego moc przekracza 60 W a THD rosnie z 0.01% na prawie 0.5% (dlatego niektorym charczy) - jak dla mnie sub 60W jest OK (pok 20 m kw). Teraz o zasilaniu - uzywalismy i tak jest nadal konc mocy na VMOS.
    Oczywiscie zestawy z aktywnym 3 droznym cross overem. Klasyka to 400 W dół + 200 W srodek + 100 W górka - wzmak 100 W na VMOS mial w zasilaczu kond miń 22000 mikrofaradów na sekcje - jak mi tłumaczył mądry człowiek odpowiedz impulsowa a wiec dynamika nie pozwalala na mniejsze kondy - w konc 400 W dla niskich czest stosowalo sie min 47000 mikro (kiedys elwro uzywalo takich w zasilaczach do drukarek) stad ja NA PEWNO DO MOJEGO TDA UZYJE KOND W ZASILACZU MIN 20000 MIKRO BO SLYSZLEM JAK SIE ZACHOWUJA WZMACNIACZE Z MNIEJSZYMI KOND NA ZASILANIU.
    Zaczne od suba i koncówki plus zasilacz - zobacze jak gada i czekam na jakis fajny schemat filtra i wyciszania/załączania TDA
    pozdr (sorrki ze dlugie)
Czaruję...
X