Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[car-audio] - Nagły zanik niskich tonów...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[car-audio] - Nagły zanik niskich tonów...

Witam

Moje pytanie brzmi:
    Jakie są objawy braku kondensatora lub tego ze trzeba go wykoszystac?
    Tzn chodzi mi o to, ze oprocz przygasania swiatel to co się dzieje, czy moze tez nagle przy wzroscie glosnosci zanikac bas. Bo mam taka sytuacje ze jak dam troche wiecej w glosnossci to bas nagle zanika a jak z powrotem zmniejsze glosnosc to jest znow bas.

Dodam jeszcze ze wzmacniacz ma moc ciągła wg normy RMS 2x200W so dwoch subwooferow co łącznie daje 400WRMS przy aku 45Ah i wydajnosci alternatora 70A przy 14V (tak pisze na obudowie altka). Wczesniej mialem wzmacniacz na dwoch TDa7294, ktory oddawal do glosnikow lacznie 140WRMS i nie bylo takiego problemu.

RMS 2x200W no to system już wymaga kondensatora. Nie jest to regułą, ale jakbyś podłączył wzmak superkrótkim i gróbym kablem bezpośrednio do baterii i problem by w jakiejś części ustąpił to znaczy, że potrzebny jest kondensator. Bez konda co prawda bass jest płytszy i może "przerywać", ale napewno nie zanika. Ja bym postawił na niewydolną instalację, ale mogę się mylić.

Skomentuj

Zamiast kondensatora daj przy samym wzmacniaczu jakis dobry aku żelowy, napięcie powinno mniej przysiadać.

Skomentuj

coolombo, ale to chyba tylko do sprawdzenia, bo normalnie niepowinno się stosować 2 akumulatorów (a szczególnie o różnych parametrach) i niewiem czy wskazane jest łączenie akumulatora kwasowego z żelowym.

Skomentuj

Dodam jeszcze ze prewod ma dlugosc ok 4m i przekroj 12mm2.

Skomentuj

podepnij wzmacniacz bezposrednio pod akumlator na grubszy przewodach i zobacz czy też tak się dzieje, kabel tak 25-35mm2

Skomentuj

boooże, czy wy nie przesadzacie z tymi przeodami? :| to nie jest 5kW silnik żęby go 30mm^2 podłączać :|

Skomentuj

Zamieszczone przez PETERS
                coolombo, ale to chyba tylko do sprawdzenia, bo normalnie niepowinno się stosować 2 akumulatorów (a szczególnie o różnych parametrach) i niewiem czy wskazane jest łączenie akumulatora kwasowego z żelowym.
                W takim wypadku nic się nie stanie, bardziej niebezpieczne jest łączenie dwóch aku o różnych pojemnościach szeregowo, jak popłynie zbyt duży prąd to rozsadzi tego mniejszego.

Skomentuj

Przewod jest taki jaki jest zalecany przez producenta.
                  Zalozmy taka sytuacje, ze jelsi podepne wzmacniacz blisko aku przez takie grube przewody to wtedy instalacja bedzie wymagac kondensatora tak?

Skomentuj

Zalozmy taka sytuacje, ze jelsi podepne wzmacniacz blisko aku przez takie grube przewody to wtedy instalacja bedzie wymagac kondensatora tak?
                    Właśnie nie. Bo akku będzie blisko, podpięty grubymi i krótkimi kablami także spadki napięcia będą małe - podepnij tak tylko do sprawdzenia, czy dalej bass zanika. I wtedy będziesz widział czy wzmacniacz dalej tak robi, jeżeli tak robi to wina wzmaka, albo bateria już nie daje rady. Jeżeli problemu tego nie będzie, to grubsze kable i kondensator i wzmak może iść zpowrotem do bagażnika.

Albo ulokujesz go bilsko baterii na stałe, ale musisz na 100% wiedzieć czy to wina instalacji, czy może wzmacniacz ma jakieś zabezpieczenia typu: prądowe, lub CLIP (chociaż niesądze, w pierwszym wypadku by się wyłączał a w drugim ograniczał moc - ale raczej na całym paśmie).

Skomentuj

Aha teraz dopiero zobaczylem ze zle sformulowalem pytanie. Eh to roztargnienie.
                      Ale do rzeczy. to skroro juz to zostalo ustalone to czy zamiast takiego jednego kondesatora mozna wykorzystac wiele mniejszych polaczonych rownolegle np. 10000uF/16V lub 22000uF/16V (lub wiecej V) wtedy wiem ze opor zastepczy zmaleje bo to polaczenie rownolegle i pojemnosc wzrastac bedzie sie dodawac?

pozdr

Skomentuj

Poszukaj, gdzieś to było na tym forum z tymi kondensatorami i wyszło na to, że nie można.

Skomentuj

niby nie moża, ale można
                          http://www.u-dimension.pl/nasze_prod...php?id=1&kid=1 pierwszy od góry

Skomentuj

Aha, a jednak da sie tylko cena takiej baterii konensatorow odstrzasza.
                            Spotkałem nawet w tym sklepie http://www.diax.pl/ kondensatory elektrolityczne 10000uF/25V po 3,9zl....Hm ale to i tak nie wychodzi taniej niz kupic jakis kondensator 1F ze woltomierzzem na allegro...

pozdr

Skomentuj

Czaruję...
                            X