Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacze na OPA 54X ...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacze na OPA 54X ...

Witam,
    miał ktoś może kiedyś wzmaka na kościach OPA 54X ??
    W szczególności OPA 544 , 2544, 548 i 549 ...
    Bardzo proszę o opinie i porównanie do TDA i LM...
    Dzięki z góry !!

Witam! Z tego, co słyszałem, to wielu początkujących sobie to chwali, wiąże się to z prostotą samego układu, ale z drugiego punktu widzenia, patrząc na to realnie, to nadaje się to tylko do amatorskiego, lub do domowego wykorzystania. Bowiem problemem jest mała powierzchnie odprowadzenia ciepła, to jest od wieczny problem, którego nie bardzo idzie przeskoczyć, wiec odpowiedz powinna być bardzo prosta i raczej w formie zapytania, niż odpowiedzi, a mianowicie:, do czego to chcesz wykorzystać?

Skomentuj

Tu masz sporo opisane http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...ghlight=opa549

Skomentuj

nie mam zamiaru uzyskiwać na tych układach dużej mocy ,
        to chyba oczywiste,
        mówiąc konkretami mają służyć do napędu arn 150 + arv ....
        8R oczywiście...
        Z trafa o napięciu 2x24VAC.
        Ma to być zwykłe stereo na czymś lepszym od tda ,ale
        bardziej oryginalnym niż LM... :)

Skomentuj

takero, opa nie są ani lepsze od TDA ani od LM.Kości opa były przystosowane do sterowania silnikami,zasilacze a audio to efekt uboczny.

Mają bardzo niski Slev rate na poziomie tylko 9V/uS

Jednak patrząc na to że kości te można zamówić jako sample są idealnym materiałem na budowę taniego wzmacniacza o w miare dobrym dźwięku.

Skomentuj

No lutowalem swojego czasu te OPY, z popularnych scalakow moim zdaniem maja najlepszy bas-taki troche twardy, niestety srednica pozostawia wiele do rzyczenia (dla mnie przynajmniej). Ogolnie kostka na pierwszy wzmak moze byc.
            i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
            https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Czaruję...
            X