Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

P3A - nie działa. Help

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

P3A - nie działa. Help

Witam

poskladalem wkoncu ten wzmacniacz do kupy i tak jak obstawialem na poczatku nie bedzie mi dzialal...

do rzeczy, wlaczam zasilanie, ustawiam prad spoczynkowy, regulacja nie dziala - non stop jest 32mA,led nie swieci a wszystkie BC oprocz tego przy regulacji pradu sie grzeja tak ze dotknac ich nie mozna

zasilanie 2x35V, 2sc5200-2sa1943, wstawiam schemat ktory robilem - jest to poprawina wersja od Szaflika sciagnieta z audiofun

http://img281.imageshack.us/my.php?i...oard9ak6hy.jpg

plytke dokladnie sprawdzalem i nie ma nigdzie zwarc ale sprawdze jeszcze raz

prosze pomozcie bo juz nie mam pomyslu co jest grane :/

To na pewno wina zlej cyny! powinienes polutowac uklad bezolowiowym unijnym lutem.

Jak chcesz zeby Ci pomoc to bys pomierzyl jakies napiecia w ukladzie.

Skomentuj

daje schemat i wg niego

http://img143.imageshack.us/my.php?i...emat2is1ar.gif

zamiast MJE sa BD

Q1: C-31V B-7mV E-67mV
      Q2: C-31V B-20mV E-67mV
      Q3: C-70mV B-18V E-19V
      Q9: C-12.3V B-11V E-11.2V
      Q6: C-32V B-11V E-70mV
      Q4: C-32V B-31V E-11V
      Q5: C-32V B-0V E-0V to jest bd139 i sie zastanawiam czy tu nie ktwi problem bo baza nie jest z niczym polaczona co teraz zauwazylem :/
      Q7 i Q8 obydwa na Emiterze i bazie maja napiecia zasilania a na kolektorze ok. 70mV

Skomentuj

To się nie zastanawiaj, tylko podłącz tą bazę

Nie Ty jeden na tej płytce nie zauważyłeś niepodłączonej bazy...

Skomentuj

czyli wystarczy machnac taki lut z ta sciezka jak na fotce?
          http://img407.imageshack.us/my.php?i...akkopia3cd.gif

ps. mam nadzieje ze ruszy bo przypadkiem spadl pierd.... drut na mase i + zasilania i troche zaiskrzylo ale mysle ze sie nic nie stalo

Skomentuj

Q1, Q2 i Q3, nie powinny się grzać, to obciążenie prądowe wzmacniacza różnicowego, jakieś takie dziwne, sprawdź czy na wyjściu masz 0, prąd spoczynkowy 32mA, to na początek w zupełności wystarczy, jak nie będzie wyczuwalnych zniekształceń na sopranach, przy małym wysterowaniu, to tak zostaw, układ jest bardzo prosty, nie wiem czy te pojemności, do zapobiegania wzbudzeń na w,cz. nie będą za małe, czym prostszy układ, tym więcej się wzbudza.

Skomentuj

dragon, tak, wystarczy.

Rysiek41, nie uważasz, że trochę za mocno odbiegasz od tematu?

Skomentuj

Piszesz, że LED nie świeci, a różnicówka się grzeje, co nie powinno mieć miejsca, sprawdź czy czasem ten LED nie jest odwrotnie wlutowany, to by faktycznie mogło spowodować mocne wysterowanie Q3, a co za tym idzie nadmierny przepływ prądu Q1 i Q2.I jego nadmierne grzanie. Co do nie możności regulacji prądu spoczynkowego, to wydaje mi się, że powody mogą być tylko dwa: pierwszy to, że końcówki nie są dołączone, {zakładając, że w ogóle są sprawne i mają odpowiednie wzmocnienie prądowe}, a drugi, to, że Q9 może mieć przebity colektoe-emiter, innej możliwości raczej nie ma, jeżeli byś VR1 zwarł, to nastąpiłoby całkowite zatkanie Q9, co wymusiłoby maksymalny przepływ prądu przez Q7 i Q8 nawet by te bezpieczniki trzy amperowe nie dały temu rady, a zakładam, że na pewno tak zrobiłeś, skręcając suwak ku dołowi, chyba, że tam jest przerwa. Wiec dla tego przypuszczam, że coś jest nie tak zmontowane, jak powinno.

Skomentuj

zrobilem te polaczenie, prad spoczynkowy juz mozna ustawic, led nie swieci i 70mV dc na wyjsciu, BC dalej sie mocno grzeja

zaraz zamienie ta diode ale watpie zeby cos dalo bo jest dobrze wsadzona, przynjamniej tak mysle

[ Dodano: 2005-10-15, 13:12 ]
                  Rysiek41 dzieki za pomoc, rzeczywiscie led byl na odwrot ;], teraz swieci, prad spoczynkowy mozna ustawic, i 12mV dc na wyjsciu, zaraz podlacze kable i odpale na glosniku

[ Dodano: 2005-10-15, 13:53 ]
                  hmm dzial ale, slychac tylko srednie i gorne pasmo, jest przydzwiek sieciowy, tak jakby gdzies masa nie byla podlaczona no i gra to cicho

korekta: gra basem ale wtedy jak na winampie dam lewy kanal badz prawy i wtedy gra pelnym pasmem ale przydzwiek dalej jest

bardzo dziwnie to gra, raz jest bas raz nie, raz przycisza sie w rytm basu, nie wie co jest grane ale chyba cos z kablem i ustawieniami w kompie

[ Dodano: 2005-10-15, 15:41 ]
                  ok wszystko dziala, kabel byl walniety

narazie dziala na slabszym zasilaniu ale juz daje ladnie, tylko ten bass narazie mnie nie zadowala:/ przy cichszym graniu trzeba troche podbic na korektorze

albo to ja nie jestem przyzwyczajony do takiego dzwieku?

[ Dodano: 2005-10-16, 11:31 ]
                  no i jest OK, wczoraj gral na moich urodzinach i spisal sie na medal, jednak kilka przerobek trzeba bedzie zrobic ;]

dziekuje za pomoc

Skomentuj

Czaruję...
                  X