Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Średnica przewodów......

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Średnica przewodów......

Szukam jakieś tabelki zależnośći średnicy przewodu od prądu nim płynącego, lub chociaż jakies wyznaczniki dla jakich proądów/mocy jakie średnice, potrzebne mi to jest głównie do doboru okablowania kolumn i wzmacniacza, licze n apomoc :)

coś konkretnego czy tak ogólnie ?

Skomentuj

co kolwiek :)

Skomentuj

Typowo przyjmuje sie 3-4A/mm2 dla dobzre chlodzonych kabli nawet do 10A/mm2.
        Ale nie ma to nic wspolnego z kablami do kolumn. Do kolumn daje sie tym wiekszy przekroj im kolumna ma nizsza impedancje, przewod jest dluzszy i moc wieksza. Typowo wystarcza 1,5mm2 jak wieksza moc u np 4omy to 2,5mm2 a dla bardzo duzych mocy i dlugich polaczen 4mm2 ale takie kable trudno sie przykreca.

Skomentuj

Ja do kolumn zwykle używam zwykle 2.5 mm kw - te o mniejszym przekroju są niewiele tańsze...
          4mm kw w zasadzie nie stosuje , chyba że dla es250, ale to tak naprawde dla świętego spokoju :)
          Najprostsza zasada jest taka że im wieksza moc, mniejsza imp. i dłuższy kabel tym większa średnica....
          Ale i tak w domowych warunkach w niemal 100% wystarczają 2,5 mm kw :)

Skomentuj

Zgadzam sie z Takerkiem, wystawialem kiedys zaleznosc impedancji 1m przewodu w zaleznosci od srednicy.

Skomentuj

2,5mm2 ladnie wyglada choc czesto nie daje sie go zmiescic w zaciski wzmacniacza czy kolumny. A okablowywanie wewnetrzne kolumny taka srednica to moze pourywac wyprowadzenia glosnika i polamac zwrotnice :) No i przylutowac to ciezko.

Skomentuj

nikt z Was nie okreslil co ma na myli piszac
                Typowo wystarcza 1,5mm2 jak wieksza moc u np 4omy to 2,5mm2 a dla bardzo duzych mocy i dlugich polaczen 4mm2 ale (...)
                jakie to sa te dlugie odleglosci ?
                moje kabe maja po ok 7-8 m - kolumny 8 ohm i moc 100/180 (realna/muzyczna),
                teraz mam chyba 2x0.5(lub 0.75) [stare kable od altonow] - niewatpliwie przydaly
                by sie z miedzi i grubsze - czy 2.5 mm wystarczy ? czy moze 4mm ?

co sadzicie o:
                http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85861526
                http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84805360
                http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84454874
                http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85079210
                ?

p.s.
                drugie pytanie z innej beczki ale wiazace sie z kablami :)
                ja domowymi sposobami wyznaczyc + i - na koncach przewodow?

Skomentuj

Znalazłem to na jednej ze stron intenetowych moze komus sie to przyda :

Skomentuj

No to lece kupic 10mm2

Skomentuj

jak wyznaczyc - czy + ? na kablu masz czerwony paseczek w 90% przypadków

Skomentuj

Do koncowek kabla przyloz bateryjke np. 1,5V. Jak membrana sie wychyli do przodu, to polaczyles dobrze (plus glosnika z plusem bateryjki).

Skomentuj

hehe... tak jak pisał Tasior... jak jest czerwony(lub czarny) paseczek, to patrzysz do którego wyprowadzenia głośnika jest podłączony(najczęściej czarne to -, czerwone to +)... no i wtedy przy wzmacniaczu też powinno tak być...

Skomentuj

oczywiscie mozna z bateria ale ja zrozumialem ze jak zobaczyc gdzie jest + i - na kablu bo moze ktos chce w przeciw fazie? jesli nie to o czywiscie bateryjka i jedziemy,tylko uwazac na kopólki.
                            P.s
                            ja swojego stxa sprawdzalem 40vdc :P eh uszkodzone tda ...podpiety jest ++ -- (lamerskie pytanie ale czy jesli + do + a - do - to jest w fazie? :s)

Skomentuj

tylko ze moje kable to samorobki - koncowka wchodzaca do wzmacniacza to stary model dawany do altonow... takie obragle z jednym bolcem prostokatnym i jednym okraglym.... kolory kabli nic tu nie maja do rzeczy... kable sa cale czarne :) dopiero teraz je wymieniam (bo mam rowniez miedziane, ale nie uzywam gdyz sa za krotkie)

jesszczer jedno co sadzicie o tych przewodach ktore podalem wyzej ?
                              i czy zauwazalna jest roznica pomiedzy miedzia 4N a 5-6N ?
                              (bo pewnie te tam to 4n jak nie mniej :P)

Skomentuj

Ja jeszcze odnosnie tej tabelki na gorze: jaki ma ona sens bez podawania mocy ?!
                                Przeciez innaczej bedzie dla glosnika z 10 metrowym kablem o mocy 10W a inaczej gdy napedzamy np suba 500W ?

Skomentuj

jak juz to polowa napisala 2.5mm2 starcza w zupelnosci do celow domowych i sie z ireczkiem nie zgodze ze ciezko je sie montuje w zaciski od wzmaczniacza i kolumn !

Skomentuj

kable wieksze niz 2,5mm2 dobrze jest przypiac do kosza za pomoca spinek. ja zawsze najpierw montuje kabel spinkami a pozniej dopiero lutuje, duzo latwiej jest. dla wysokotonowek bardziej sie liczy jakosc kabla niz grubosc. do niskosredniotonowych zawsze daje 2,5mm2, a do subow... 6mm2 ( zdobylem kiedys kilka rolek i tak sie zuzywa powoli:)
                                    Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
                                    X