Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co sądzicie o tej zwrotnicy do WTW arn 150/03-4 GDWK 11/100

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co sądzicie o tej zwrotnicy do WTW arn 150/03-4 GDWK 11/100

Co sądzicie o tej zwrotnicy do klasycznego systemu 2 x arn 150/03-4 GDWK 11/100 w układzie WTW. Chętnie zapoznam się z Waszymi uwagami i ewentualnymi poprawkami. Może znacie jakieś inne schematy zwrotnic do tej kolumienki, jeżeli tak to podajcie je tutaj. Z góry dziękuję. Pozdrawiam.

p.s. coś gdzieś czytałem, że Yoshi zaprojektował zwrotnice do tej kolumny. Jeżeli macie gdzieś ten schemat to z chęcią się z nim zapoznam, oczywiście za zgodą Yoshiego .

grabixon@ld.euro-net.pl
    Załączone pliki

http://pu_yoshi.webpark.pl/kolumny.htm
    to w Czechach ludzie robią zestawy na kopułkach tonsila??

Skomentuj

Ta zwrotnica ma -3dB dla kopułki na 1800Hz. Powodzenia .

Skomentuj

Nie rozumiem Yoshi twojej wypowiedzi, nie znam się na elektronice. Potrzebuję tylko dobry schemat, który wykona mi znajomy elektronik. Do ciebie mam tylko pytanie. Ile kosztowała cię budowa zwrotnicy (chodzi o łączną cenę części) I ogólnie która zwrotka byłaby lepsza.

to w Czechach ludzie robią zestawy na kopułkach tonsila??
        Heh to tak samo jakbyś zapytał się czy w Polsce robią zestawy na głośnikach czeskich (tesli) :P

http://amplion.wz.cz/vase-dzihad.htm - to jest adres strony z projektem.

Czy wzmacniacz Technics'a 2*40 2*60 starczy żeby napędzić tą kolumienkę?? Pytam się bo wspominałeś coś, że są prądożerne

Skomentuj

Fajnie ,że dałeś link do opisu. Teraz już wiadomo ,że ta zwrotnica jest do bani bo gość ja symulował w PSPICE , rzecz niedopuszczalna. W tym programie można sobie symulować wszystko inne ale nie filtry dla głosników.

Ja ci powiedziałem jaki jest rzeczywisty podział częstotliwości dla tych filtrów bo mam pomiary głośników i wiem jak sie zachowają z jakim filtrem. Gość tam wciska ,że niby jest 2,6kHz , dobre sobie ,teoretycznie moze tak ale nie w rzeczywistości.
          Przy podziale na 1,8kHz musi to grać fatalnie. Gość chyba był głuchy.

Przy niskich podziałach trzeba juz uwzględniać coś takiego jak chociażby rezonans głośnika wysokotonowego i gorszą pracę filtru w tym miejscu a tym samym podniesienie ch-ki. Często właśnie się stosuje układ linearyzujący miejsce rezonansu , praktycznie jest on niezbędny przy filtrze 1 rzędu. To tak off topic.

Zrób moją zwrotnice bedzie na pewno lepsza i tanej cię wyjdzie.
          Na 40W bedzie grać , nawet na 1W bedzie grać , po prostu w pewnym momencie skończą sie możliwości twojego wzmacniacza i głośniej juz grać nie bedzie.

Lepiej od razu uważaj z korektorami basu itp bo tym skutecznie obniżasz sobie ilość dostępnej mocy. Pewnie to jest częstą przyczyną palących sie wysokotonówek , trzeszczących głośników itp. rzeczy z którymi ludzie na forum przylatują. Bo tak jest ,jak sie zasila kolumny rachitycznym wzmacniaczem na którym podbija sie basy o kilka dB i w rezutacie wzmacniacz gra efektywnie jaby miał moc kilku W bo reszta idze w basior a po podkręceniu gałki głośności przesterowuje się. To też tak off topic .

Skomentuj

Czaruję...
          X