Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ustawienie kolejnych modułów filtra

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ustawienie kolejnych modułów filtra

mam dorbny dylemnt - chce zrobić aktyny croover i zastanawia mnie jedna żeczy jak optymalnie ustawić moduły w tym filtrze??

U-RW - układ regulacji wzmocnienia
    F-dp - filtr dolnoprzepustowy
    sum - sumator
    U-Rf - układ płynnej regulacji fazy
    subsonic - wiadomo....

jest drobny błąd bo w gałezi dolnej powinno być filtr górno przepustowy ale to bez znaczenia.

zastanawia mnie czy ma jakieś znaczenie jak zamienie regulacje fazy z subsoniciem - wiem że faza troche szumi więc musi być przed filtrem dp ale czy ma jakiś wpływ na subsonic albo odwrotnie ??
    Załączone pliki

subsonic z regulacja fazy moze byc zamiennie.
    Ja daje najpierw subsonic zeby bardzo niskie tony nie meczyly juz nastepnych ukladow.
    Najwazniejsze zeby filtr dolnoprzepustowy byl na koncu bo likwiduje wszelkie szumy poprzednich ukladow. Plynna faza niestety mocno szumi w jednem ze skrajnych polazen pozatym przesuniecie fazy zalezy od czestotliwosci. No ale niektorzy bardziej ja cenia niz przelacznik.

Skomentuj

No ale niektorzy bardziej ja cenia niz przelacznik.
      Np sam Irek w swoim ostatnim projekcie "sub-preamp"

Skomentuj

czyli jest tak jak myślałem - dzięki za info wolałem się upewnić

ps płynna regulacja fazy czasami się przydaje - niezawsze przesunięcie fazowe jest równe 180 stopni :)

Skomentuj

Zamieszczone przez SŁAWOMIR
          No ale niektorzy bardziej ja cenia niz przelacznik.
          Np sam Irek w swoim ostatnim projekcie "sub-preamp"
          sorry za OT, ale gdzie jest ten projekt?

Skomentuj

Narazie Irek przedstawił fotke zmontowanego układu w temacie" Matronix - opinie".

Skomentuj

Układ regulacji wzmocnienia zdecydowanie na samym końcu, zbudowany na wzmacniaczu operacyjnym. Natomiast wzmocnienie całego toru przez regulacją x1

Skomentuj

umieszczenie regulatora wzmocnienia trzeba przemyslec wszystko zalezy od czulosci wejscia. Dla duzych czulosci regulator powinien byc na wejsciu bo od razu wzmacniacz "czysty" sygnal ktory o duzej amplitudzie trafia na reszte ukladow co zapewnia duzy odstep sygnalu od szumu. Koncowy filtr dolnoprzepustowy nasamym koncu likwiduje szumy.
                Jak damy regulacje na koncu to wszystkie uklady beda pracowac na bardzo malych sygnalach wejsciowych a wiec odstep sygnalu do szumu bedzie kiepski a dodatkowo zostanie wzmocniony na koncu sygnal i szumy.
                Regulacja wzmocnienia na koncu ma sens we wzmacniaczach domowych szerokopasmowych gdzie stosuje sie tylko tlumik w postaci potencjometru. Wtedy wyciszenie glosnosci likwiduje szum z preampu ktory bylby dokuczliwy przy potencjometrze na wejsciu.
                W ukladzie ze wzmocnieniem na koncu trzeba jednak zadbac o to zeby sygnal wejsciowy nigdy nie przesterowal stopni wejsciowych.

Skomentuj

Czaruję...
                X