Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

przewody w zwrotnicy- które lepsze ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

przewody w zwrotnicy- które lepsze ?

Witam.

Mam zwrotnice unitry i sie zastanawiam czy wymienić przewody na nieco grubsze-miedziane. oryginalnie zastosowane są ... hmm nie wiem jakie :P są koloru ciemnego-srebrnego :)

Z góru dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam.

moze ze srebra sa ??

Skomentuj

W New Midltonach wymiana okablowania dała słyszalną różnice. Wymieniliśmy wszystkie kabłe na 2x 2.5 kwadrat.

Skomentuj

Witam,
        Wymień na co najmniej na 1,5mm2, a przynajmniej będziesz wiedział co masz. Zmiana na choć trochę "lepsze" może nie być kosztowna, a poprawa może być zauważalna i dużo większa niż poniesiony koszt.
        Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

watpie zeby kto uslyszal roznice miedzy kablem 1mm2 a 2,5mm2 na dlugosci 50cm.
          Szeregowa cewka wnosi wieksza rezystancje.

Skomentuj

Witam,
            Niestety w niektórych produktach typu zespół głośnikowy, niektórzy producenci stosowali lub nawet stosują połączenia elementami, które trudno nazwać przewodami, dla tej grupy produktów. Są też pewne jednostki, które mają nadprzyrodzone własności słuchu. Różnica może, lecz nie musi wystąpić.
            Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Na malych dlugosciach przewodow nie ma co przesadzac ze srednica.Zly operator lutownicy grubym przewodem narobi wiecej szkod niz pozytku. przy mocach ponad 100W do niskotonowca konieczne sa grubsze przewody. Warto jednak wymienic zwykle przewody na te do zastosowan audio do ktorych naleza z miedzi beztlenowej o dobrej czystosci.

Skomentuj

w polsce wszyskie kalble - nawet te co idą w ścianach chyba od 6 czy 8 lat są robione z miedzi 99,99% czystości myśle że lepej zagra polski kabel od zelaska niz tajwański audio - unas są normy a oni mają napisy na izolacji....

Skomentuj

Taki sam post kolega zamiescil na elektrodzie.

No i wyszlo ze bez kabla 2,5mm2 kolumna nie bedzie grala.
                  No coz sa tacy co ARZ-eta podlaczaja kablem 2.5mm2 a po urwaniu wyprowadzen glosnika przyklejaja go klejem.
                  ..bez komentarza

Ciekawe jaki kabel mi zaproponuja do glosnika o mocy 1000W?

Skomentuj

coby bylo proporcjonalnie to ok 125 mm^2:P

Skomentuj

spotkalem sie juz z kablami alu w zestawach glosnikowych unitry itp.......serio :-)
                      ja mysle ze zdrowrozsadkowo mozna stosowac kable 1.5mm^2 lub 2.5mm^2 w zaleznosci od mocy.....i byle byla to miedz ktora nie lezala 3 lata w wilgotnej piwnicy i nie zzieleniala

kupic jakis zwykly kabel alfarda czy cuś albo nawet zwykly energetyczny.......

Skomentuj

Co ciekawe to profesjonalne kable do naglosnienia estradowego sa w w okraglej izolacji. Moja typowe srednice 2x2,5-4mm2 a z zewnatrz wygladaja na sieciowki.
                        Jakis superaudiofil z pewnymi brakami wiedzy widzac taki kabel moze skomentowac go jako przewod sieciowy przec co od razu wyda opinie o dzwieku nawet nie podlaczajac go.

Skomentuj

watpie zeby kto uslyszal roznice miedzy kablem 1mm2 a 2,5mm2 na dlugosci 50cm.
                          Szeregowa cewka wnosi wieksza rezystancje

ja watpie to czy ktos usl;yszu róznice w dzwieku kabla za 10 i 100zl

Skomentuj

a ja wontpie czy taka roznica będzie :)

Skomentuj

Czytałem wiele opini, że kabel to 10% jakości dźwięku, tylko ciekawi mnie jak to obliczył...

Skomentuj

może to ma jakąś zasadnośc jeśli ma się system za dziesiątki kpln ,
                                wtedy jak już się nie ma czego poprawiać daje się nowe "audiofilskie" kable...
                                ale nie ma to najmniejszego sensu z głośnikami pokroju tvm ,tonsil czy stx itp ...
                                chyba żeby móc się pochwalić niczym prawdziwy audiofil
                                bo tak naprawdę to do tego te systemy służą ...

Skomentuj

moim zdaniem kabel to 100% dźwięku - posłuchajcie sobie kolumn podłączonych sznurkiem :P

Skomentuj

a moja babcia ma wszystko podlaczane sznurem :P zelazko radio lampke... i przetlumacz jej ze to jest przewód/kabel a nie sznur....

Skomentuj

Dawno temu w ameryce archeolodzy znalezli kabel, to znaczy ze w erze kamienia lupanego ameryka miala juz telegraf!
                                      A u ruskich nic nie znalezli. To znaczy ze ruscy mieli w tym czasie juz telegraf bezprzewodowy! :)

Skomentuj

Czaruję...
                                      X