Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

sumator sygnału

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

sumator sygnału

Witam. Załóżmy że mam typowego suba z wejściami 100mV i 500mV i wieże (taką tanioche) która nie posiada żadnego wyjścia mcz. gdzie można można by w/w suba podłączyć . Jedynym wyjściem jest połączenie go do wyjść głośnikowych. Gdzieś w necie znalazłem schemat suba do samochodu który właśnie jest podłączony do wejść glośnikowych , więc pozwoliłem sobie "wyciąć" ten kawałek schematu i zastosować to do moich potrzeb. Prośiłbym o rade odnośnie tej konstrukci ewentualnie o coś podobnego
    Dziekuje i pozdrawiam

Na schemacie brakuje kropek, ale to chyba z pośpiechu :)
    Teoretycznie powinno działać. Gdybyś chciał zastosować taki sumator w torze małosygnałowym to byłby to kiepski pomysł, ale jak to ma sumować (i przy okazji filtrować) sygnał z wyjść głośnikowych to powinno działać. Chociaż filtracji rewelacyjnej nie zapewni, ale jak masz suba to on powinien mieć jakieś filtry więc ok.

Skomentuj

Ja bym osłabił na wejściu sygnał z głosników.
      Załączone pliki

Skomentuj

Molibden,
        Święta racja :)

Zastanawiam się tylko czy dodanie tego 4k7 w tym miejscu nie popsuje filtrowania.
        Może lepiej by było dać dzielnik na wyjściu albo skorygować pojemność10n

Skomentuj

a co subsonic jest na wejściu suba?

Skomentuj

Ten wzmacniacz http://www.matronix.pl/?cmd=WST100TP o którym powaznie myśle chyba nie ma subsonica a ja chyba go raczej nie zrobie . Jeden gość na elektrodzie doradził mi żebym tylko sam dzielnik zrobił na dwoch oporach po 10k i bedzie ok. Z tego co wyczytałem o tym wzmaku to ma filtr dolnoprzepustowy ,z tego co koledzy piszą to w tym układzie z kondensatorów zrobiony jest filtr dolnoprzepustowy tyle że mizerny , jeżeli sub dostał by z wyjścia kolumn całe pasmo zsumowane to chyba poradził by sie jego wenętrzny filtr dolnoprzepustowy. Wykonanie sumatora który polecił kolega Molibden, to nie jest kosmiczny koszt . Ciekawy jestem do jakiego wejścia to podłączyć (100mV czy 500mV) czy da się jakoś to zmierzyć
            Dziekuje za rady i pozdrawiam

Skomentuj

Zakładając że ta wieża daje np. 2 x 20W/8ohm
              To napięcie szczytowe na głośnikach przy maksymalnym wysterowaniu będzie około 18V
              Żeby je zbić do 0,5V to trzeba podzielić tak na oko przez 36.
              Zatem jak dasz 1,5k zamiast tego 4,7k które zaproponował Molibden to przy powyższych założeniach powinno być OK. Z obliczeń wyszło mi 1,34k ale że ciężko o taką wartość to napisałem 1,5. Jeżeli wzmak we wieży ma inną moc to trzeba tą wartość odpowiednio skorygować. Np jeżeli ma 2 x większą to trzeba zmniejszyć ten rezystorek o około pierwiastek z 2.

[ Dodano: 2006-01-05, 20:48 ]
              To 47k na wyjściu może też dawać spadek napięcia w połączeniu z impedancją wejściową suba. Jeżeli subik ma na wejściu swój filterek to faktycznie możnaby poprzestać na dzielniku.

Skomentuj

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi bede coś tworzył
                pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                X