Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Filtr górnoprzepustowy - pilne!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Filtr górnoprzepustowy - pilne!

Pomocy!! Pilnie potrzebuje rady nt filtru górnoprzepustowego regulowanego w zakresie tak 100 do 500Hz

moze ktos ma jakis schemacik albo cos

p.s. czyli od 100-500 w górę :)

jakie nachylenie jaka dobroć?? jakim potencjiometrem sterowany (1,2 czy 4 kanałowym)

Skomentuj

moze byc 6
      byle bylby najprostszy, ma posluzyc na jednej imprezie,
      jak trzeba bedzie das 2 kanalowy to bedzie 2 kanalowy a jak wystarczy jedno to jeszcze lepiej:)

Skomentuj

Przyłączam się to pytania. Tylko z ta różnica że mi wystarzcy stałe ustawienie, aby filtr działał w zakresie od 150Hz w górę i 4ohm. Planuje umieścić go przed główną zwrotnicą w kolumnie 3-drożnej.

Odrazu mówie jestem nowicjuszem w tych sprawach i proszę o pomoc.

Skomentuj

troche to trwało bo niemiałem czasu (sesja i te sprawy)

filtr GP f3 150Hz 24dB/okt

regulacja wzmocnienia za pomocą rezystorów R1 i R2

G(u)dB= 20*log(1+R2/R1)

wszystkie wartości rezystorów mozna spokojnie podciągnąć do wartości z szeregu. uklad proponuje zbudować w oparciu o 3 TL072 (wersja stereo) ewentualnie TL072 i TL072 albo dla wersji mono TL074 (jeden przedwzmacniacz bedzie niewykorzystany) albo dwa TL072 taksamo jeden niewykorzystany. przy cenie około 1zł za TLa niema się co bawić.

Skomentuj

A coś z 12dB/okt bez regulacji z filtrowaniem wszystkiego poniżej 150Hz. Prosiłbym o propozycje najprostrzej konstrukcji.

Skomentuj

jak chcesz 12dB/okt to wywalasz poprostu 2 człon - pragne zauwazyć że tu niema regulacji....

Skomentuj

a ja jednak obstając przy swojej prosbie, prosil bym o regulowany w zakresie około 90-200
                ale dzieki za ten projekcik, a i wersja sreteo :)

Skomentuj

Czaruję...
                X