Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA7250 , wzmacniacz 2x100W

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

TDA7250 , wzmacniacz 2x100W

Przeglądałem elektrode z nadzieją że znajde jakiś wzmak o mocy do 100 W na kanał i akurat natknałem sie na plik o nazwie "wzmacniacz mocy Hi-Fi 2x100W" oparty o tda7250 , potrzebuje wzmacniacz stereo tda7294 odpada bo ta kostka jest jakas poryta i starczy ze narazie gra sobue dla suba,a na lm3886 hmm sam niewiem dlatego znalazłem to coś i mam pytanie czy ktos robił ten wzmak lub miał do czynienia z ta kostką, niepamiętam czy była o niej kiedyś mowa na forum . moze tak moze nie.

Co powiecie o tej kostce, akurat nie miałem z nia do czynienia jeszcze i jestem ciekaw czy jest warta zawracania sobie głowy, akurat mi pasuje bo mam odpowiednie trafo które wycisnie ze wzmaka akurat taką moc jaką potrzebuje

pozdro

ja na tym gram,jest to kit norda ne 116

[ Dodano: 2004-09-20, 18:46 ]
    http://alfa.iele.polsl.gliwice.pl/el.../docs/1472.pdf
    scalak steruje dwiema komlementarnymi parami darlingtonó,na elektrodzie troche o tym jest,nie narzekam na jakość tylko czsem przeciążeniowe się zalacza

[ Dodano: 2004-09-20, 18:48 ]
    docelowo planuje mostek i na sls-a 12 to cudo

[ Dodano: 2004-09-20, 18:48 ]
    ostro sie grzeje

[ Dodano: 2004-09-20, 18:50 ]
    narazie wygląda to mniejwięcej tak:
    Załączone pliki

Skomentuj

doman jakie masz do tego trafo bo ja bym zastosował 200W od tda7294 2x24V .. na kolumny to żeby tak wyciągnac tą moc 80-90 W jestem ciekaw czy da taka moc rade bo gdzieś pisali ze potrzeba trafo 450 <lol> chyba kogoś poj... na kolumnach to głosniki mi nieprzenosza za nisko wiec chyba az taka moc nie bedzie pobvierana żeby trafo nie starczyło ... co o tym sądzisz chociaż z tym przenoszeniem niskotonowca to chyba mnie cos pokręciło .. :P własne przy okazji mam pytanko

jesli dajac odciecie wysokiego na ILEŚ TAM ... podjaac 100W na niego to pobiera tak naprawde tylko pare w a jak jest z niskotonowcem ktory ma np f3 na 65 hz a drugim który ma fx na 35 hz czy gdy po podaniu na jednego i drugiego 100 W oba tyle pobierają gdyż niesa odcięte z dołu czy ten który ma wyzej f3 pobiera mniejsza moc ze względu tego ze cewka dział jak zwrotka która odcina przy tych 65 ??

Skomentuj

Zamieszczone przez Budzik
        jesli dajac odciecie wysokiego na ILEŚ TAM ... podjaac 100W na niego to pobiera tak naprawde tylko pare w a jak jest z niskotonowcem ktory ma np f3 na 65 hz a drugim który ma fx na 35 hz czy gdy po podaniu na jednego i drugiego 100 W oba tyle pobierają gdyż niesa odcięte z dołu czy ten który ma wyzej f3 pobiera mniejsza moc ze względu tego ze cewka dział jak zwrotka która odcina przy tych 65 ??
        Kompletnie nie kumam o co chodzi.

Jak chcesz mieć dobry wzmachol to zrób na LM. Nie ma co utrudniać sobie życia jakimś tda7250 .

Skomentuj

ja mam trafo 250 2X24,tranzystory z serii tip są do 8 ohmów więc minimum to BDV64,BDV65 b lub c u mnie są c bo takie akurat były kupiłem po 6 zł za szt i troszke więcej mocy jest <miałem tip-y w kicie), masz trafo200 to daj 200

I KONIECZNIE WARYSTOR równolegle do pierwotnego na transformatorze, bo może być bum,było dużo takich fireworków na elektrodzie,bo w momencie załączenia do sieci elektrolity wymuszały przepięcia na trafie.które to niszczyły scalaka!
          Wielu ludziom ten wzmak zaraz po uruchomieniu się zjarał<dlatego go wybrałem :)> u mnie dziła juz a z pół roku i nawet przeżył zwarcie zasilania<wymieniłem zenerka i wszystko znów zaczęło grać :))))> do tego 1 dyskoteke w szkole,ach jak się rozgrzał,tylko że miałem problem z zabezpieczeniem,bo nie można zabardzo podkręcać wysokich tonów,i te tip-y działały na 4 a nie 8 ohmach!

a z tymi głośnikami to chyba jest tak że może wziąść te 100W, bedzie głośniej grał lub sie przesteruje<tak to jest wg mnie>, jęsli na wysokotonówke dasz 100W to ja zjarasz,no chybaże za zwrotnicą,wtedy Ty niewytrzymasz

pozatym jęsli brać pod uwage myzyke jako sygnał to tam przecież nie jest non stop 65Hz czy ileśtam

a tak jeszcze do tego trafa,może i potrzebna ta 450 ale tylko wtedy gdy uzywamy mj-tów<patrz specyfikacja scalaka>

aczkiolwiek przypomniała mi sie fajna stronka z tym wzmacniaczem,powiedzmy lekko podciągniętym... http://ezk.cz/stavebnice_moduly/ksx4406_ksx4409.htm

Skomentuj

Yoshi , w prostych pytaniach niewiadomo nigdy o co chodzi a juz sobie sam to wyłumaczyłem wiec niebede ci zwarcał z tym głowy hehe

hm master mówi zeby zostawic lma .. wiec niech tak bedzie najwyzej na ciebie pójdzie jak mi sie on nie spodoba hee

Skomentuj

Jeżeli chodzi o tego TDA7250 to szczeże nie polecam.Szkoda zachodu bo i tak nie osiągniesz mocy którą podawają.Max zasilanie TDA7250 to ok 2x38-40V dlatego w razie awarii leci cały ukłąd z tranzystorami(czyli w 100.Był bym dużo bardziej przychylny do LM3886 gdyż jest to baaaardzo udany wzmacniacz!!.

Skomentuj

http://www.elektroda.pl/rtvforum/files/tda.pdf

Skomentuj

spoko loko skoro stary brach mówi ze TDA7250 jest niepewny wiec zostane przy lmie

ENDE

Skomentuj

A czy można prosić płytke i schemat tego wmachola bo mi się troche spodobał.
                    xxx-36@o2.pl

[ Dodano: 2004-09-23, 11:32 ]
                    Czy nikt nie ma płytki i schematu bo mi się spodobał ten wzmachol i jak macie to zapodajcie innym też się napewno przyda. Z góry dzięki.

[ Dodano: 2004-09-24, 09:24 ]
                    przepraszam czy naprawde nikt nie ma tej płytki chodzi mi tylko o płytke

Skomentuj

Czaruję...
                    X