Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kilka pytan odnosnie zasilacza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kilka pytan odnosnie zasilacza

Witam

Chcialbym zbudowac sobie wzmaka 7.1, oto elementy ktore posiadam:
    Trafo Indel 600 W 2x24 V /+/- 35 V DC
    4 x kondy 10000uF/50V
    2x kondy 100nF/50V
    2xkondy 1uF/50V
    Tak wyglada zasilacz a chce zasilic nim
    4x LM 4780
    1 x LM 3886
    +ew przedwzmacniacz

Ogolnie ma to grac tak, ze przody beda na 2x LM4780 w mostku, pozostale 2 4780 beda zasilac monitorki a 3886 do centala, sub bedzie aktywny - do niego tylko przedwzmak

1) Czy posiadajac takie trafo moge nim zasilic rowniez przyszlego przedwzmaka (jeszcze nie zdecydowalem sie na konstrkucje ale prawdopodobnie bede potrzebowal 12-15 V DC), zrobic zasilacz na LM317 i podpiac go do zasilania???
    2) gdzie ew. zasilacz do przedwzmaka podpiac - zaraz za mostkiem, czy za kondensatorami ?
    3) Posiadam uklad softstartowy INDELA po stronie pierwotnej, czy potrzebuje robic rowniez softstart na przekaznikach po stronie wtornej ?
    4) Zastosowane bezpieczniki to 10 A na 2 mostki lm4780, i po 5 A na pozostale koncowki mocy... dobor jest poprawny czy cos zmienic ? Dac jakis wielki bezpiecznik tuz za mostkiem ?

Wszelkie propozycje odnosnie budowy zasilacza pod taka konfiguracje bylyby mile widziane :)

Pozdrawiam
    Baracus

1. Tak. Wykorzystaj tak jak piszesz LM317 i LM337.
    2. Za mostkiem, daj osobną filtrację dla pre.
    3. Przy takim trafie może by się udało nawet bez softstaru, ale jak już jest... Wystarczy chyba po pierwotnej tylko.
    4. Duże... Na mostek daj 6A, a na pozostałem po 3.2A. Swoją drogą i tak nie zadziałają :) Aha, tutaj zastosuj lepiej szybkie.

Skomentuj

Zastanawia mnie tylko jak rozwiążesz problem przedwzmacniacza skoro już na tym
      etapie masz problemy...
      Btw na elektrodzie w konstrukcjach był kiedyś przedwzmacniacz 7.1 ale jakoś nie mogę go znaleźć :/

Skomentuj

Czaruję...
      X