Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

cd z kompa i zwykle trafo?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

cd z kompa i zwykle trafo?

Witam.

Tak sobie siedze i sie nudze :]Niedzielny wieczór w koncu :)

Zastanawiam sie czy by dalo rade zasilic cd-rom z kompa normalnym trafem z pojedynczym napieciem?trafo 9V po jakims wyprostowaniu czy odfiltrowaniu powinno dac ok 12V.tylko jak to podlaczyc?wiem ze jest mozliwosc podlaczenia takiego cd w aucie a tam mamy podobnie tyle ze duzo wyzsze napiecie.co o tym myslicie?jest to do zrealizowania?

Pozdrawiam

CD potrzebuje +5V i +12V, więc dwa stabilizatory i działa. Żadna filozofia...

Skomentuj

tylko przed tym na 5V lepiej dac jakis porzadny rezystor bo sie chlopak zagrzeje

Skomentuj

A ten 12V daj low drop o malym spadku napiecia ok 1V bo inaczej nie pochodzi ci tez cdek,chyba ze zamiast 12 dasz 9 czy 10V
        pozdro

Skomentuj

miedzy tematami:
          panowie powiem wam, ze u mnie w aucie (AUDI 80) chodzi CDk tylko ze stabilizowaniem 5V... 12 pominąłem, 2 lata działa i nic sie z nim nie dzieje, pomijajac fakt iż 5V ma spory radiatorek dla siebie...

Skomentuj

piotr_bak, to masz pozadniejszy CD... bo nie kazdy wytrzyma ci 14.4V ktore dostanie ... pozatym jest w nim duzo smieci wiec przydaly by sie jakies kondy zeby to troche filtrowac..

Skomentuj

a kondy to swoja droga...
              potrzebne są jak woda wszystkim, naprawde, tak zaśmiecone ze szok

Skomentuj

Czaruję...
              X