Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

płytka dwustronna problemy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

płytka dwustronna problemy

Witam pierwszy raz wykonuje układ na dwustronnej płytce i mam kilka wątpliwości. Wszystkie elementy lutuje z obu stron płytki ale czy złącze ARK2 zasilania też mam lutować z obu stron?? Miedź niby jest także pod nim. Jak tak to będzie to troche trudne. Druga sprawa jak mam takie punkty lutownicze że nagle ścieszka się "urywa" i po drugiej stronie też jest pod nią punkt lutowniczy to chyba mam je połączyć tak? Szukałem coś w internecie o montażu płytek dwustronnych ale mało znalazłem, może jakieś linki . Pozdrawiam

Zwróć uwagę na to że w profesjonalnych płytkach dwustronnych stosuje się metalizowane przelotki, które łączą w odpowiednich miejscach druk po obu stronach (bądź też w poszczególnych warstwach w płytkach wielowarstwowych). Są one wykonywane w procesie produkcji płytki. W płytkach robionych amatorsko trzeba albo lutować niektóre elementy dwustronnie albo robic przelotki z drutu albo inaczej zaprojektować płytkę. Wszystko zależy od tego czy masz płytkę wykonaną profesjonalnie czy sam ją sobie zrobiłeś. Jeżeli ta druga wersja to musisz tak to zrobić by połączenia zgadzały się ze schematem. W ostateczności zrobisz dodatkowe połączenia przewodami.

Skomentuj

projekt w eagle?

Skomentuj

to jest gotowy projekt płytki z EP

Skomentuj

wlasnie ja nie lubie sie pakowac w samodzielne trawienie, a jezeli juz to jednostronne ;]

[ Dodano: 2006-02-03, 20:20 ]
          a jezeli sciezka ci sie "urywa" to oznacza ze jest zle wytrawiona albo za mocno ja na grzales, albo zrobiles cos innego zle..

mozesz zamiescic skan tej plytki? chetnie zobacze jak to wyglada

Skomentuj

Jak chcesz niedrogo płytke z metalizacja otworów to polecam fimre merkar. Ja za płytkę dwustronną o wymiarach 190x90 z metalizacją i solder maską zapłaciłem z przesyłką 94zł. Nie jest to mało ale nigdzie indziej nie robią taniej i na takim poziomie.

Skomentuj

Czaruję...
            X