Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nietypowa pomoc?-pa300

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nietypowa pomoc?-pa300

Witam wszystkich.
    Nigdzie nie moge dostać kondensatorów 47p,33p470p polistyrenowych oraz rezystora 1,4k 1%. W sklepach wkręcają mi że takie wartości maja tylko ceramiki, a tłumaczyć ani kłócić sie nie ma sensu bo oni wiedza lepiej. A rezystorów o toleracji 1% nikt nie prowadzi.
    Moje pytanie jak bardzo zmieniają się parametry ceramików pod wpływem temperatury i czy jak je zastosuje to nie pójdzie mi wzmak z dymem oraz czy jeżeli ten rezystor poskładam z kilku innych albo np. 1k + potencjometr 500ohm którym wyreguluje do ok 1,4k to wystarczy?
    I jeszcze diody zenera dostałem tylko na 12 V ale to chyba nie wpłynie znacząco na prace wzmaka bo one są potrzebne chyba tylko do zasilania stopnia sterującego czy się myle?
    Albo może z innej strony czy ktoś kto ma dostęp do tych elementów mógłby mi przesłać zwykłym listem a pieniądze przeleje na konto najlepiej w PKO. Bo znalazłem na necie te elementy ale płacić za przesyłke 13pln za 4 elementy, których koszt to 3zł to przegięcie.

kondensatory kup byle jakie, ja mam prawie wszystkie miflexy i gra super
    zamiast tego 1,4k dałem peerke i ustawiłem temperature wylaczenia po swojemu- miałem inny termistor

Skomentuj

Kondensatiry rzędu pF służą "blokowaniu" wzmaka dla dużych (wielkich) częstotliwości - tzn. zabezpieczają go przed wzbudzaniem się na częstotliwościach ponadakustycznych. Praktycznie nie biorą one udziału w przenoszeniu sygnałów akustycznych więc nie powinny miec wpływu na brzmienie. Nawet lepiej jak będą ceramiczne gdyż wówczas lepiej spełnią swoją funkcję.

Skomentuj

ok dzięki no to do dzieła ...

Skomentuj

Czaruję...
        X