Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

chłodzenie transformatora.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

chłodzenie transformatora.

witam
    zastanawia mnie pewna sprawa. we wzmakuktory wlasnie robie zamontuje 2 trafa (500W i 600W). chcialbym je obudowac blacha i podlaczyc ta blache do masy, zeby je zaekranowac.
    tylko zastanawia mnie czy bardzo zle bedzie trafom w zamknietej puszcze :)
    chodzi mi o to czy musze zrobic jakies otwory, przez ktore mogloby sie do tej puszki dostawac z zewnatrz powietrze. jak bardzo sie grzeja takie trafa (toroidy) i jak bardzo sa czule na temperature otoczenia? kurde nie chcialbym ich usmarzyc:)

acha, i czy moge po prostu dac trafa obok siebie lub na sobie, czy ich pola elektromagnetyczne beda za bardzo na siebie oddzialywac w takim wypadku i trzeba je rozsunac?

co to będzie za wzmak ?
    acha, i czy moge po prostu dac trafa obok siebie lub na sobie,
    tak

Skomentuj

Kiedyś widziałem takie zabudowane trafa - blacha ma full otworów. Można chyba nawet dostać taką dziurkowaną blachę.

Skomentuj

wzmak to bedzie holton i 5x gainclon w jednej obudowie. 500W 2x50V trafo dla holtona, 600W 2x24V dla gainclonow. kurcze musialem sprzedac marantza zeby zrobic ten wzmak, ale mam nadzieje ze przynajmniej zagra przyzwoicie ten gainclone, choc napewno nie tak jak stary dobry marantz...

pytania mam:
        1.czy poprawne bedzie podlaczenie tej blachy do masy ( tej z trafa, miedzy kondami)?

2.czy to dobrze zaekranuje trafa czy lepiej cos innego zastosowac?

3. czy 2x24V ( po wyprostowaniu 2x32V) nie bedzie za duzym napieciem przy kolumnach z minimum impedancji 3,5R) ?

co jest panowie, nikt nie zna odpowiedzi? no prosze was o jakies komentarze :) niech sie watek rozwinie:)

Skomentuj

toroidow nie ma potrzeby ekranowac.
          z 2x24V osiagniesz 80W/4omach przy jednym kanale. TDA7294 i LM3886 powinny to wytrzymac. Na pewno bezpieczniej byloby dac nizsze napiecie.

Skomentuj

Czaruję...
          X