Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

preamp E. Wallin'a_mały problem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

preamp E. Wallin'a_mały problem

Witam wszystkich i zwracam się od razu do was z pytaniem. Otóż jestem w trakcie składania powyższego przedwzmacniacza mikrofonowego, którego schemat znalazłem na stronie (diyaudio.tk -> speaker workshop -> preamp E. Wallin'a). Niestety w dziedzinie elektroniki nie jestem asem dlatego natknąłem się na mały (mam nadzieję) problem. Otóż w spisie elementów nie ma podanego kondensatora "C10" i jego wartości, a który znajduję się na schemacie montażowym płytki. Moje drugie pytanie dotyczy tego czy zamiast rezystora "R12" który ma wartość 100 ohm, można zastosować rezystor o wartość 120 ohm i czy będzie to miało jakiś wpływ na wyniki pomiarów. Wiem, że może pytanie nie jest najtrafniejsze, ale zadałem je dlatego ponieważ mieszkam w małej miejscowości i z dostępem do akcesoriów elektronicznych nie mam najłatwiej. I ostanie dotyczy tego czy rezystor "R1" na chemacie montażowym ma iść do punktu A i B, czy jeden z tych punktów ma być połączony zworką. Może trochę zamotałem, ale w każdym razie dzięki za pomoc. Cześć.

http://orca.st.usm.edu/~jmneal/pcb_comp.gif <-- schemat montażowy płytki

C10 występuje w wersji "2" preampa Wallina. Bocznikuje rezystor R10, a jego wartość zgodnie ze spisem elementów to 5pF. W wersji "1" C10 nie występuje. Na schemacie montażowym jest mały bałagan. Widnieje C10 (z wersji "2"), a z drugiej strony są diody D1, D2 i D3 (z wersji "1"). Jeżeli budujesz preampa 1 to możesz pominąć C10. Zwory od R1 do punktu "B" nie montuj, bo zewrzesz wyjście wzmacniacza operacyjnego z jego wejściem nieodwracającym. Rezystor R12 może spokojnie mieć 120 Ohm.

Skomentuj

No to chyba rzeczywiscie mam problem, bo części do budowy wziąłem w takim razie z wersji pierwszej a płytkę drukowaną wykonałem z wersji drugiej. Czy to w takim razie oznacza, że cała moja praca poszła na marne. Właściwie to moje pierwsza płytka i sporo się natrudziłem nad jej wykonaniem. Czy w takim razie nic nie da się juz zrobić? I co z tym wolnym miejscem pod kondensator C10. A jeżeli chodzi o zworkę, której mam nie montować, to dlaczego, skoro znajduje się ona na schemacie? Dzięki.

Skomentuj

Problem żaden. Płytka jest uniwersalna, można na niej zrobić wersję "1" i "2" - układy scalone TL074 i LM6134 są "nóżkozgodne" a schematy elektryczne obu wersji preampów prawie identyczne. Jeżeli robisz wersję "1" nie montujesz C10 - po prostu zostawiasz puste miejsce. Montujesz diody D1, D2 i D3 (jak na schemacie montażowym) a rezystor R1 montujesz od punktu "A" do drugiego (nieoznaczonego żadną literą) punktu na ścieżce połączonej z nóżką nr 3 układu scalonego; punktu "B" nie łączysz z niczym - żadnej zworki. Jeżeli natomiast robisz wersję "2" montujesz C10, rezystor R1 montujesz od punktu "B" do drugiego (nieoznaczonego żadną literą) punktu na ścieżce połączonej z nóżką nr 3 układu scalonego; punktu "A" nie łączysz z niczym - żadnej zworki; źródło napięcia odniesienia LM4040 montujesz w miejsce D1 a w miejsce D2 i D3 - zworki. Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania - pisz na priv.
        Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
        X