Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kompatybilność baterii

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kompatybilność baterii

Witam, od jakiegoś czasu w moim starym laptopie (P100 MHz) zaczęła siadać pamięć biosu, tzn. prawie co uruchomienie komputerka na nowy musiałem wszystko ustawiać. W końcu się zdenerwowałem, wziąłem śrubokręcik do rąk i wyjąłem baterię.

Wiadomo jak wygląda, cieńka o sporej średnicy. Napięcie na niej wynosi niecałe 1V a powinno być 3V ;] I dlatego postanowiłem ją wymienić, mam nowe 2 bateryjki 1.5V od takiego małego termometru i właśnie je chcę połączyć szeregowo i wstawić do laptopa. W czym problem? A no w tym, że bateria od laptopa jest litowa (lithium) a bateryjki od termometru alkaincze.

No i moje pytanie brzmi, czy nie rozwale laptopa używając baterii alkaicznych zamiast litowej?

nie raczej nei rozwalisz, tylko poprostu bedzie slabiej trzymac... ale dlaczego nie pojdziesz kupic za 2-3zł taka baterie 3v ? sam kiedys kupowalem bo w kompie ktoryms nie trzymalo daty...

nie eksperymentuj tylko idz do pierwszego lepszego sklepu elektrycznego/elektronicznego...

Skomentuj

dzięki, zajde jutro do elektronicznego, a czym się różni bateria litowa od alkaicznej?

Skomentuj

budową i co zatym idzie zachodzą tam inne reakcje chemiczne (jak bardzo cię to interesuje to moge sprawdzić dokładnie co i jak)

Skomentuj

Więc ogniwo litowo - jonowe składa sie jak każde inne z dwóch półogniw:
          -anody - [Li|Li2+] - eletroda grafitowa wewnątrz której znajduje się lit. Utleniony lit
          bez problemu opuszcza matrycę grafitową, przechodząc do roztworu w postaci
          jonów Li 2+.
          - katody - tu jest wiele możliwoci - zwykle są to siarczki bądź tlenki metali przejściowych - np siarczek tytanu (IV).

W ogniwie alkalicznym anodą najcześciej jest cynk, a katodą tlenek manganu (IV),
          eletrolitem zaś stężony wodorotlenek potasu.
          (-) Zn|KOH|MnO2,C (+)

Skomentuj

Czaruję...
          X