Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mocowanie transformatora.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mocowanie transformatora.

Mam problem robie dośc duzy wzmacniacz mianowicie 3 holtony po 400W. Dwa stereo i jeden na suba. Niemoge się zmieścic w obudowie o normalnych rozmiarach i mam pytanie czy moge umiescic trafo toroidalnbe kładac je na boku??

to moje trafo:

To zasilacz:

a to 3 holtony:

[ Dodano: 2006-03-11, 22:06 ]
    A to palnowane rozmieszczenie w obudowie płytki Holtona równolegle do radiatorów by mąło miejsca zajmowały co wy na to??

trzeba zwrócić uwagę na sposób zamontowania do obudowy

naprawiałem wzmaka diy z toroidem 300W też tak leżącego w metalowej obudowie, tylko był na pałę przywiązany do spodu za pomocą miedzianego drutu i przez to po włączeniu zaczęło ostro buczeć i stopiło foliową izolację aż do przewodów trafa

coś się musiało indukować w tym miedzianym drucie
    pomogło zainstalowanie na opaskach

Skomentuj

Jak to co? napięcie było na drucie :P przez to że był skęcony było zwarcie, dlatego się grzał. Ciekawe co za geniusz to wymyślił. Nic tylko pogratulować.

Skomentuj

W innym poście wyczytałem że to się chyba fachowo nazywa zwój zwarty,
        ale kolega nigdy nic nie składał więc mu kit TDA7294 stereo też nie wyszedł.
        Ja za to miałem troche zabawy, a za robociznę dostałem radmora 5100 :)

Skomentuj

Coś chyba jest nie tak bo zdęcia się mi nie ładują. Jak ja montowałem trafo to wyciąłem najpierw z płyty wiórowej dwa kółeczka, tak żeby do trafa włożyć, do tego tylko taka czapeczka metalowa(co producent dodaje), i na wkręty. Trzyma się naprawdę sztywno, polecam ten sposób.
          Pozdro!

Skomentuj

ten mostek to chyba dostanei radiator?
            Latwiej by bylo przykrecic go do obudowy i dac na przewodach.

Skomentuj

Środek transformatora można zalać żywicą, a nastepnie wywiercic w niej otwór. Choc przy tej wadze trafo to bym proponował zalanie wewnątrz rurki i użycie blaszanych podkładekłapiacych cześc trafa swoim obwodem.

Skomentuj

Irek myslałem o tym tylko jak zaczałem robić na przewodach to wszystko altało niepodobało mi się to namalowąłme płytke i z bańki. Mostek dostanie radiator(on ma 50A)

Co do trafa to czy mozę lezec na boku??? Gdzie kupic ta żywice??

Skomentuj

Żywicę zakupisz w sklepach budowlanych z farbami, lakierami .

Skomentuj

dj_zibi, w jakiej konfiguracji pracuje Toje trafo?
                    Mam dziwne wrażenie za łączysz równolegle uzwojenia wtórne.
                    Pozdrawiam

Skomentuj

Nierozumiem pytania????

Skomentuj

co to za czerwone druty?
                        to wyjscie wtórnego?
                        jesli tak to czemu tak dziwnie?
                        producent nawinął je z kilku cienszych przewodów zamiast z jednego grubszego?
                        pozdrawiam

Skomentuj

Tak sa nawiniete z kilku cienkich do jednego grubszego. Czy to jest roznica?

Skomentuj

Nie spotkałem się jeszcze z takim rozwiązaniem w trafie ale w sumie ma to swoje uzasadnienie.
                            Nawinięcie kilkoma cieńszymi drutami daje lepsze wypełnienie miedzią co pozwala zmniejszyć gabaryty. Pozatym na wyprowadzeniach dostajemy coś w rodzaju linki co jest elastyczniejsze niż jedn gruby drut.

Skomentuj

Czaruję...
                            X