Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

brumienie...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

brumienie...

no wlansie co zrobic mam taki problem:
    jak wylacze kompa a wzmaki sa wlaczone to zaczyna mi mocno brumic sprzecik;/ jak komp jest wlaczony a nawet nic nie gra to takiego efektu nie ma...
    macie moze pomysl jak to zrobic? konektor to mokrofonowy 2zyly w ekranie podpietym od zrogla do masy. a innych konf i na innych kablach to samo;/

Ja tez tak mam, komp to laptop a wzmak do kompa unitra at9100. Po wylaczeniu jest brum. Przyzwyczailem sie do tego i sciszam/wylaczam wzmaka :P

Skomentuj

Ktoś cos kiedyś mowił że to cos ma wspolnego z masą ze niby w kompie i wzmku jest inaczej poprowadzona ale dokładnie nie wiem.

Ja poprostu najpierw włączm kompa a otem dopiero wzmaka i no problem :]

Skomentuj

no jasne, ze mozna wylaczyc wzmaka czy cos ale roznie to bywa, np chce zeby kom sie wylaczyl sam w nocy a wmak niech chodzi ale neistey brrrrr brrrr ;/
        albo jak glosno slucham i resert walne albo cos w kompie musze zrobic BRRRRRRRRR
        normalnie szlak mnie trafia
        ludzie specjalisci:) pomozcie;]

Skomentuj

Równolegle do wejścia powinien byc jakiś rezystor, bo impedancja wejściowa jest duża i po wyłączeniu kompa brak jest zwarcia do masy (wyjście ma małą impedancję i zwiera zakłócenia do masy, a po wyłązeniu prądu - już nie).

Skomentuj

mozna srobowac podlaczyc rownolegle do obu kanalow po rezystorze do masy przy samej karcie muzycznej.

Skomentuj

Sprawdz tez czy komp ma uziemienie podpiete do zasilacza (uziemione gniazdo zasilania) . Nie uziemiony komp ma na obudowie potencjał wytwarzany przez zasilacz.

Skomentuj

uziemnienie teoretycznie jest...
                czyli gdzie doklanie am dac ten rezystor? miedzy masa na wysciu (czyli np obudowa wtyczki) i sledziem karty?
                jak mozecie napiszcie mi dokladnie co i jak, no i jaki rezystor to ma byc?

Skomentuj

Jak masz miernik to sprawdz uziemienie w następujacy sposób ustaw miernik na napięcie zmiennne jeden przewód miernika do blachy obudowy a drugi w dłoń jezeli pokaże ci ok 80v to chłopie nie masz uziemienia.

Skomentuj

Daj 2 rezystory 24k między masę (ekran) a żyły kabla którym to łączysz, po jednym równolegle dla L i P kanału.

Skomentuj

A ja ostatnio taką rewelacje odkryłem Wzmacnaicz jest podąlczony do jedej listwy zasilającej z kompem monitorem i lamką. Wzmka to Lm3886 calkowiecie spartańska konstrukcja bez zbędnych bajerów końcóki mocy i potencjometr I jak włączam lamke, lub przetrzymuje włacznik na granicy styku słychac trzask w kolumnach. Co to moze być ?? :]

Skomentuj

ŁukaszN, co do za lampka? Duzo tego tego typu lampek ma zarowki na mniejsze napiecie a co za tym idzie transformator ktory strasznie sieje.

Skomentuj

Nie to zwykła lamka biórkowa (jak kto woli biurowa ) brak w niej jakich kolwiek transformatorow.

W sumie smieszna sprawa włąnczasz najpierw wzmaka (przed kompem) strasznie buczy, włączasz lampke słychac trzask w głośnikach :lol: sila diy

Skomentuj

Wlasnie podlaczalem filtr DP i przy podlączonym kablu od karty muzycznej strasznie brumialo, pomoglo uziemienie kompa, kawalkiem przewodu polaczyc obudowe kompa z kaloryferem
                            Co ciekawe wczesniej nie mialem tego problemu, mimo ze komp byl nie uziemiony.

Skomentuj

Czaruję...
                            X