Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Charczący przełącznik Loudness

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Charczący przełącznik Loudness

Mam pioneera sx - 777. Przełącznik funkcji loudness charczy przy przełączaniu, a czasem musze go włączac i wyłączac z 5 razy zeby przestało charczeć. Co z tym zrobić?

wymienic wlacznik ;]

Skomentuj

Też tak mialem, przestałem tego włącznika używać

Skomentuj

Cięzko mi bedzie cos takiego znaleźc, ale dzieki za pomoc...

Skomentuj

Witam,
          Masz okazję go "wyeliminować" (i nie "przywracać" już nigdy).
          To tylko sugestia.
          Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Bardzo słuszna sugestia ale mało kto ją rozumie a co mówic docenia.

Skomentuj

To element mechaniczny więc go wymontuj i sprawdz po jego rozebraniu czy nie jest zaśniedziały to najczestrzy powód w wieloletnich sprzętach.

Skomentuj

Mowicie ze loudness to dziadowska i nieprzydatna funkcja?

Skomentuj

No nie powiedział by m bardzo dobrze działa przy cichym słuchaniu sprzętu dzwięk jest ciekawszy.

Skomentuj

Loudness to relikt lat '80 i sprzętów z zawężonym pasmem. Dobry wzmacniacz go nie potrzebuje. Też jestem za tym żeby go wywalić - wtedy zaczyna się prawdziwe słuchanie muzyki.

Skomentuj

To jak relikt to czemu stosuja to nadal w radiach samochodowych . Po co stosowac coś co sie nie sprawdza.

Skomentuj

Żeby cykało i było bum bum na basie. Tak się przyciąga klientów. Taka korekcja jest mocno przesadzona i bardzo męczy słuch.

Skomentuj

Heheh nie znacie się.... poczytajcie trochę :P

Podczas cichego słuchania radia, ucho ludzkie najlepiej odbiera tony srednie - bo głównie do takich jest przystosowanie. Tony niskie i wysokie są słyszane gorzej aż w koncu graniczne częstotliwości nie są słyszane wcale. Jak się wybierałem na studia, to robili mi badania słuchu i miałem okazję widzieć wykres Hz/dB i np. ucho - moje (i qumpli też) basik tłumi ładnie. Włączcie sobie radio w samochodzie i sprawdzcie, przy głośniejszym słuchaniu to jest drażniące, ale podczas normalnego słuchania nawet się przydaje - po to jest Loudness... w dobrym wzmacniaczu przy większej głośności Loudness wyłącza się sam.

Skomentuj

Zgadza się Peters. Właśnie wytłumaczyłeś nie wtajemniczonym zasade działania. Moim zdaniem to dobra funkcja, przydajaca sie przy normalnym słuchaniu radyja i muzyki. Nie rozumieja tego ludzie wyciskajacy do kresu watty ze swoich sprzetów.

Skomentuj

Niedawno jeszcze miałem Pioneer'a A-702 R,gdzie także była funkcja LOUDNES.No i zauważyłem ,że gdy puszczam piosenke dosyć głośno z intensywntym basem(szyko powtarzającym się)to ta funkcja ,przestaje cokolwiek zmieniać,(w takim momencie ledwo słyszalna jest zmiana),pozatym denerwuje mnie ta funkcja bo powoduje ,ze dźwięk z kolumny staje się chodźby stukanie młotkiem w deskę.I to juz zauważyłem też na Technics'e PXS Su-670.

Skomentuj

Czaruję...
                              X