Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TLXXX jakość

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

TLXXX jakość

Tak przeglądam sobie schematy tego co w subie będzie i widzę, że TL (np 072; 081; 082) sporo, i mam pytanie czy są one rozsądnym zakupem, czy może jakiś zamiennik w podbnej cenie ma lepszą jakość. Pamiętam, ze kiedyś ktoś mówił, że w filtrze LM358 jest marne tylko nie pamiętam co miał być najlepsze
    Aha za propozycje 10x drozsze podziękuje

nie usłyszysz nawet różnicy między nimi tym bardziej ze to do suba.
    kup najpopularbiejszy 072 i git
    pozdrawiam

Skomentuj

Seria TL07x jest bardzo dobra to niskoszumne i o niskich znieksztalceniach wzmacniacze. TL08x to standardowa seria a TL06x seria o niskim poborze mocy. Najczesciej w filtrze do suba taki wzmacniacz pracuje jako wtornik wiec jego pasmo siega 3Mhz a znieksztalcenia wnosi na poziomie 0,003% czego wiecej trzeba. Wejsciowy uklad wzmacniacza jesli ma jakies wzmocnienie to lepiej zrobic na TL07x bo pozoslale beda bardziej szumiec. LM358 czy np NE5532 sa wzmacniaczami z wejsciem na tranzystorach bipolarnych a TL0xxx maja na wejsciu fety przez co maja ogromna rezystancje wejsciowa. LM358 to specyficzny uklad ktory moze pracowac z napieciami wejsciowymi poczynajac od 0voltow w stosunku do zasilania. Bardzo dobrymi scalakami sa jeszcze MC33078/9

Skomentuj

czy dobrze rozumiem, moge zamiennie stosować np. TL062 TL072 TL082? I najlepsze z tego jest TL072
        Ogólnie TL0XX rules:)

Skomentuj

dobrze rozumiesz.
          Mozesz dac podstawke i wkladac nawet NE5532, MC33078 i LM358 i sluchac roznic.

Skomentuj

ja zrobiłem przedwzmacniacz i subsonic z podbiciem do mojego suba na 072 i jest wszystko jak najbardziej OK!

Skomentuj

Jeśli chodzi osuba to TL072 jest dobry. Jak ktoś chce lepiej można użyć NE5532/NE5534, jest bardziej audiofilsko i też tanio ;-)

Ale jeśli chodzi o preampy to różnice między TL072, a np. dobrym opampem AD czy OPA są duże.

Skomentuj

chyba takie same duze jak między lm458 a tl072

Skomentuj

Czaruję...
                X