Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

problem z diora ws 354

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

problem z diora ws 354

hej mam taki problem niedawno uruchomilem dosc stary wzmacniacz diora ws354 i gdy cicho slucham muzyki slychac buczenie (ktos mi kiedys powiedzial ze moze to byc wina kondensatorow elektrolitycznych ale nie wiem ile w tym jest prawdy) jak sie tego pozbyc czy wogole sie da i czy sie oplaca "dlubac" w tym sprzecie??

dobrze Ci ktoś powiedział, to buczenie to może być przydźwięk sieciowy

Skomentuj

a da sie tego pozbyc w jakis nieskomplikowany sposob?? i nie przeplacajac wartosci wzmacniacza??

Skomentuj

trzeba po prostu wymienić kondensatory na np takie:
        http://www.allegro.pl/item91949181_k...x44_105_c.html
        Potrzebujesz dwie sztuki, ale najpierw sprawdź na jakie są napięcie - 35V powinno wystarczyć, ale lepiej sie upewnij. Co do pojemności to nie są potrzebne aż takie duże jak na aukcji, podejrzewam, że wystarczy 6800uF, ale teoretycznie im wiecej tym lepiej, a nie są drogie.... sam się skuszę na dwie sztuki, bo u mnie "na wsi" takie są po 20zł.

.... ha, a tu tańsze i na 40V http://www.allegro.pl/item91979291_k...x50_105_c.html
        te możesz brać w ciemno, bez sprawdzania

Skomentuj

tej wielkosci to jest tylko jeden 2x4700uF na 40V a te o mniejszych pojemnosciach np 220uF tez ??

Skomentuj

... no bo ten jeden jest podwójny, ale możesz go zamienić na dwa. Tak jak mówiłem, nie jest potrzebne 15000, skoro oryginalne są 4700uF.
            Co do tych o mniejszych pojemnościach to teoretycznie skoro duże prawdopodobnie wyschły te mniejsze też, ale małe nie powinny mieć wpływu na przydźwięk sieciowy. Jeżeli nie ma ich dużo to też je wymień, ale tutaj muszą być o tej samej pojemności. Nie zapomnij też o tym, że kondensatory elektrolityczne maja + i -.

Zanim jednak cokolwiek wymienisz, pamiętaj że przyczyną buczenia może być też coś innego, np źle ekranowany kabel.

Skomentuj

mniejsze pojemności też by pasowało wymienić, od nich możesz zacząć, te kendesatory są tańsze, a jak dalej będzie buczeć to pozostaje kondensator w zasilaczu.
              Przy zakupie zwróć uwagę nie tylko na pojemność ale i na max napiecie zasilania

jak odłączysz kabel sygnałowy to też buczy ?

Skomentuj

z kondensatorami to nie powinno byc problemu bo tyle juz mnie w szkole nauczyli jak odlacze kabel sygnalowy to tez buczy

Skomentuj

Podłączę się pod temat - w mojej Unitrze także jest kondensator trójnóżkowy (2 w jednej obudowie - 2x4700uF) i chcę go wymienić na 2 nowe o większej pojemności. Tu mam pytanie - większa pojemność = większy prąd ładowania pojemności - jest to problemem czy nie w tych wzmacniaczach ?

Skomentuj

To nie jest problem.

Skomentuj

Czaruję...
                    X