Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ile zwojow uzwojenia wtórnego?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ile zwojow uzwojenia wtórnego?

Zalozmy ze meczy mnie nawiniecie trafo do przetworki do auta do muzyki.
    Jak mam nawijac uzwojenie wtorne, tzn na jakie napiecie?
    Na napiecie wyjsciowe, ktore ma byc juz wyprostowane i odfiltrowane czy na napiecie o pierwiastek z 2 (1.41) mniejsze tak jak to jest w zwyklych tradycyjnych sieciowych transformatorach?

NP. wzmacniacz potrzebuje zasilania +-70V to uzwijenie wtorne mam nawijac na napiecie 2x50V czy 2x70V ?

Jak jest zmienne na trafie, za nim mostek i kondy - czyli dajesz ten pierwiastek z 2ch.

Tak czytam i czytam, czy Ty aby nie zabardzo się przykładasz do tej przetwornicy?? Liczysz gęstości prądu i inne zbyteczne pierdoły. Ile chcesz z tej przetwory wyciągnąć?? Jeżeli nie więcej niż 400W to oprzyj się na projekcie Irka -tam masz wszystko napisane co i jak- bo niebardzo rozumiem po co wyważać otwarte drzwi??

+-70V ,jakiś STK czy tranzystory ??

Skomentuj

wydaje mi sie ze 2X70 ( uwglednij spadek na diodach ) bo w przetwornicy sygnal jest prostokatny

Skomentuj

No przetwornica ma byc do wzmacniacza opartego na Holtonie 400rms/4ohm dlatego staram sie ja wykonac jak najdokladniej

Skomentuj

Ja bym sprobowal EDT 44@50KHz
          2 zwoje na pierwotne
          11 na wtorne co powino dac okolo 77 V ( 1 V na diodach) . Do 70 V zjechalbym wspolczynikiem wypelnienia.

Skomentuj

2 zwoje - troche mało. Conajmniej 3.

Skomentuj

Witam
              W przetwornicy z Elektora był jeden zwój z blaszki ( x 2 ) na pierwotnym.
              Pozdrawiam

Skomentuj

Niech sproboje 2 zwoje powinno byc dobrze zreszta moze nawinac na probe 2 zwoje i sprawdzic czy sie nie grzeje. Im mnie zwojow tym lepiej bo mozna nawinac grubsza lica ( latwiej zmiescic) a poztym mniejsze straty w miedzi.

Skomentuj

w elektrorze byl 2x1zwoi ale tam bylo 100khz, jak jest mniejsza czestotliwosci to musi byc wiecej zwoi. Za malo to tez nie dobrze po wspolczynnik spzrezenia sie pogarsza. W elektrorze nie ma to wiekszego znaczenia bo uklad ma stabilizacje. Niestety z tego co kolega mowil nie najlepsza jest sprawnosc tej przetwornicy.

Ilosc zwoi czyli przekladnie trafa liczy sie ze stosunku napiecia wejsciowego do wyjsciowego. Trzeba uwzglednic to ze w samochodzie moze byc 15V co bez sygnalu da najwieksze napiecie zasilania ktoro musi wytrzymac koncowka mocy. Przy normalnych warunkach pracy zasilania siadzie do 12-13V a dodatkowo siadzie napiecie w samej przetwornicy. Dlatego i tak trzeba wykonac proby.
                  Na pewno w przetwornicy nie obowiazuje obliczanie napiecia z pierwiastkiem z 2.

Skomentuj

Czaruję...
                  X