Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycja wzmacniacz lampowego PP

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Propozycja wzmacniacz lampowego PP

Witajcie
    Panie i Pany
    Chciałbym się dowiedzieć o waszych pomysłach i planach, dotyczących budowy wzmacniacza lampowego.
    Sam dostałem propozycję zbudowania wzmacniacza lampowego dla kolegi, jest to temat dla mnie obcy.
    Na pewno musiał by mieć moc minimum 15W, typologia typu Push-Pull. Najłatwiej by było skorzystać z gotowca AVT2754, jest to ten sam projekt co na stronie skarabo.net na lampach EL84, bardzo prosty projekt i dobrze opisany.

Ale też trochę się rozglądałem, i przyznam się że wpadł mi w oko projekt pod nazwą EL34 Baby Huey.

Czy macie jakieś inne propozycje?
    Last edited by Meteo; 11.12.2022, 16:38.

Zamieszczone przez Meteo Zobacz posta
    Najłatwiej by było skorzystać z gotowca AVT2754, jest to ten sam projekt co na stronie skarabo.net na lampach EL84, bardzo prosty projekt i dobrze opisany.
    Te projekty są niedopracowane. Sporo informacji o nich znajdziesz na triodzie, gdzie zostały wałkowane.

15W z lampy to min. klasyczny williamson na EL34. Niestety przy dzisiejszych kosztach lamp i transformatorach, tanio nie będzie. Na same trafa i lampy wyjdzie ok 3kzł, a gdzie reszta..
    Last edited by dolphin123; 13.12.2022, 23:51.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
      Te projekty są niedopracowane. Sporo informacji o nich znajdziesz na triodzie, gdzie zostały wałkowane.

15W z lampy to min. klasyczny williamson na EL34. Niestety przy dzisiejszych kosztach lamp i transformatorach, tanio nie będzie. Na same trafa i lampy wyjdzie ok 3kzł, a gdzie reszta..
      Proszę napisz jak wyszło ci trzy koła na lampy i trafa?
      Last edited by Ibmacir; 14.12.2022, 23:06.

Skomentuj

Nie wiem jak teraz z cenami, ale w zeszłym roku zamawiałem nowe trafa głośnikowe u Piotra S (bardzo dobra jakość wykonania). Projekt na KT 88 PP (50W także nie w kij dmuchał)). Trafa na wypasie i za komplet stereo zapłaciłem 800 stówek.. Niech uwzględniając inflację będzie do zapłaty za trafa na EL 34 tyle samo. Zasilające nie powinno kosztować więcej niż 400 500 pln. Kawadra EL 34 500 pln, para 12 ax7 300. Razem wychodzi ok 2000 pln. Tak od razu bez szukania jakiś okazji. Jakby poświęcić trochę czasu na poszperanie po sieci to i w 1500 by się zmieścił. Pozdrawiam.

Skomentuj

Teraz wszystko drogie. Transformatory głośnikowe jak bym brał to albo od Ogonowskiego lub z toroid, LO-PP40-2 420zł szt, i tak trzeba by patrzeć pod rezystancje uzwojenia zależnie od lamp 4-6,6k ohm, np Hammond 1650NA 625zł. Lampy zależnie od producenta, modelu, 1,5tys, dodać do tego resztę elementów, transformator zasilający, gniazda, nawet i wskaźniki, i śmiało wyjedzie z obudową i 4 tys, przy dobrych wiatrach

Skomentuj

Zamieszczone przez Meteo Zobacz posta
            Teraz wszystko drogie. Transformatory głośnikowe jak bym brał to albo od Ogonowskiego lub z toroid, LO-PP40-2 420zł szt, i tak trzeba by patrzeć pod rezystancje uzwojenia zależnie od lamp 4-6,6k ohm, np Hammond 1650NA 625zł. Lampy zależnie od producenta, modelu, 1,5tys, dodać do tego resztę elementów, transformator zasilający, gniazda, nawet i wskaźniki, i śmiało wyjedzie z obudową i 4 tys, przy dobrych wiatrach funny shooter 2
            To wydaje się działać, spróbuję.

Skomentuj

Czaruję...
            X