Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobór DAC'a

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobór DAC'a

Cześć,

Trochę mnie nie było ale wracam bez niespodzianek z potrzebą
    Chciałbym się poradzić w kwestii doboru DAC'a.
    Obecnie używam wbudowanego w odtwarzacz strumieniowy ale czegoś mi brakuje w brzmieniu. Najbardziej przy wokalach, jest trochę płasko. W dźwięku brakuje również trochę detali. Z tego co wyczytałem DAC w nim oparty jest na WM8741. Dół, scena zero zastrzeżeń.
    Potrzeba zrodziła się głównie z powodu chęci podłączenia TV do stereo. Nie posiadam konwertera SPDIF także jakieś urządzenie i tak będę musiał kupić. Wole uniknąć wielu zabawek na półce także must have dla DAC'a to posiadanie wejść cyfrowych Toslink i Coax. Jest jeszcze jedno ograniczenie, a mianowicie głębokość urządzenia. Absolutne maximum to 28cm. Słucham głównie Jazz'u, Rock'a, trochę klasyki (fortepian lub skrzypce).
    Czy to będzie komercyjny produkt czy DIY nie ma znaczenia. Preferuję gotowe rozwiązanie ale jeżeli nie będzie nic co mi się spodoba to mogę sam coś poskładać z gotowego projektu.
    DAC będzie grał z: Lumin D2 > DAC > Atoll IN200 > Akustyk ILR12 lub TV > DAC > Atoll IN200 > Akustyk ILR12.

Chętnie zapoznam się z ewentualnymi propozycjami. Byłbym zapomniał jeżeli to sprzęt z półki to musi być czarny. Dzięki!

Może to nie dac jest problemem, tylko dwudrożne kolumny. Trzy drogi są po to by była właśnie taka "średnica" o jakiej piszesz.

Skomentuj

Tak jak wyżej. Problemem wcale nie musi być Dac. Mam wolfsona, co prawda wm8742 nawet 2 różne i one potrafią zagrać ok. Niemniej miałem kiedyś ten sam problem bo Ty (bez względu na daca, sabre, wolfson itd), brak życia na średnicy itd. Nawet z ekstra kolumnami 3way i u mnie problemem okazało się całkiem co innego a raczej rozwiązaniem problemu. W momencie kiedy zrezygnowałem z wbudowanego w streamer pre. Zastępując go moim DIY :) wszystkie te bolączki zniknęły. U Ciebie to trochę trudniejsze do sprawdzenia bo masz wzmacniacz a nie końcówkę ale testowałem wiele końcówek i wiem że potrafią dużo zmienić a dobre pre tknęło to coś :) Tak czy siak zmierzam do tego że wcale nie Dac musi być tutaj problemem i raczej pomyślałbym nad wypożyczeniem czegoś na testy bo wydasz kasę a może wcale nic nie poprawisz… wiem też że wiele można zmienić jedną „kostką” więc jak jakiś sprzęt w 10 czy 20% spełni Twoje oczekiwania to szukaj dalej, nie zadowalaj się tym. I niekoniecznie ograniczaj się do szukania w dacach. Sprawdź też tego atola bo mnie on nie zachęca po tym co tam wewnątrz widzę, może się mylę, nie znam produktu, ale sprawdź i ten element systemu.
      Last edited by daniel69; 22.11.2023, 00:20.

Skomentuj

Dzieki za podpowiedzi. Kolumn nie zamierzam zmieniac. DAC'a musze kupic zeby TV podlaczyc. Przy okazji chcialem "poprawic" obecny setup.

Skomentuj

Czaruję...
        X