Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

RS Tube amp

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

RS Tube amp

IMG_20240503_160226.jpg image_8966.jpg image_8967.jpg Witam, złożyłem sobie zestaw RS tube amp. Uruchomiłem wzmacniacz w pełni podłączony( transformatory, kolumny) i spalił się rezystor R4 2kOhm 2 waty a wzmacniacz nie wydał z siebie żadnego dźwięku. Sprawdziłem rezystancję uzwojeń traf głośnikowych, sprawdziłem polaryzację mostka prostowniczego, przekaźnik od załączania napięcia anodowego się zamknął. Wydaje mi się że rezystory są na swoich miejscach. Ktoś pomoże? IMG_20240503_160226.jpg
    Last edited by Krzysiek2009; 12.08.2024, 12:39.

IMG_20240503_160226.jpgschemat
    Załączone pliki

Skomentuj

Witam wyjmij lampy V1 V2 i spróbuj, jak się znowu spali to może być problem z C5.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotr f. Zobacz posta
        Witam wyjmij lampy V1 V2 i spróbuj, jak się znowu spali to może być problem z C5.
        Przelutowałem I urochomiłem bez lamp. Znów się spalił, kondensatory zasilacza nie mają zwarcia. Co może być jeszcze nie tak?

Skomentuj

Witam musi być gdzieś zwarcie na linii HV2 Sprawdź omomierzem, oczywiście po rozładowaniu kondensatorów.

Skomentuj

Witam musi być gdzieś zwarcie na linii HV2 Sprawdź omomierzem, oczywiście po rozładowaniu kondensatorów.
            Witam, odwrotnie wlutowałem dwa te duże elektrolity...
            Zamieniłem i podłączyłem, rezystor się nie pali więc ten problem rozwiązany leczy pojawił się następny niestety, mianowicie wzbudza się odrazu po załączeniu przekaźnika więc zamieniłem podączenie uzwojeń wtórnych traf i nic to nie zmieniło.

Skomentuj

1. Skróć połączenia, skręć przewody
              2. Odsuń trafa od siebie, ewentualnie jedno połóż na bok
              3. Zamień połączenia w uzwojeniach pierwotnych- muszą być "w fazie"
              4. Odpal na początek 1 kanał- odczep trafo i wyjmij lampy z nieużywanego
              Last edited by jjurek; 16.08.2024, 22:06.

Skomentuj

Witam jakie masz trafa głośnikowe? Które przewodo zamieniałeś?

Skomentuj

Zamieszczone przez jjurek Zobacz posta
                  Ok jutro sprawdzę te punkty bo trafa stały blisko

Skomentuj

Witam jakie masz trafa głośnikowe? Które przewodo zamieniałeś?
                    Witam, trafa mam te z zestawu Sizei TG5/4897. Pierwotne 5200ohm a wtórne 8ohm. Na wtórnym są 3 wyprowadzenia. To trzecie zostawić niepodłączone czy uziemić może?

Skomentuj

Witam odczep środkowy nie podłączony.

Skomentuj

Zamieszczone przez jjurek Zobacz posta
                        Witam, zastosowałem się do rad i pomogło. Mylę że miałem pomieszane na pierwotnym. Dziękuję wszystkim

Skomentuj

Czaruję...
                        X