- Witam, tak jak w temacie chciałbym odświeżyć zwrotnicę w kolumnach jednak mam doświadczenie zerowe w tej kwestii. Potrafię lutować ale dobór kondensatorów czy cewek to dla mnie czarna magia. Zasadniczo nie chciałbym zmieniać charakteru kolumn ale po cichu liczę, że po liftingu dostaną trochę więcej "powietrza". Jestem nastawiony na wymianę elementów 1 do 1. Potrzebuję podpowiedzi gdzie kupić, jakiej firmy, czy parametry faktycznie 1do1 czy coś jednak zmienić? Dodam zdjęcia zwrotnic bo z moją wiedzą nie wiem czy nawet nazwał bym prawidłowo poszczególne elementy.
- Na pewno są 2 kondensatory Tesla tf 202 5u6 50V 35V~ L-H5
- 1 kondensator Ton Frequenz 6,8uf 100V~/35V
- Bodajże rezystory 5W2R7J, 5W1.8ohmJ, 5W3 3ohmJ oraz 5W0.82ohmJ
- Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Odświeżenie zwrotnic w kolumnach.
Collapse
X
-
Odświeżenie zwrotnic w kolumnach.
Tagi: Brak
-
Proszę bardzo, kup te elementy:
https://blackdotaudio.eu/jantzen-aud...7,1400889.html
https://blackdotaudio.eu/jantzen-aud...7,1400890.html
Wymień kondensatory na nowe. Pozostałych elementów nie ruszaj.
-
Witam ponownie. Okazało się że na zwrotnicy jest jeszcze jeden kondensator chyba 12 uF, jeśli można to byłbym wdzięczny jeśli ktoś to zweryfikuje. Ponadto na cewce widać coś w rodzaju nalotu i moje pytanie jest takie czy to należy czyścić i jeśli tak to czym najlepiej? Spray do konektorów będzie ok? Z góry dziękuję i pozdrawiam
Skomentuj
-
Tak 12uf jak nie znajdziesz takiego to równolegle choćby 10uf i 2.2uf. Cewek nie dotykaj. Nic nie czyść bo jeszcze emalię uszkodzisz. Im nic to nie przeszkadza. Liczy się miedź wewnątrz. W miarę możliwości nie używaj elektrolitów bipolarnych a foliowe to nie będzie trzeba ich już nigdy ruszać :) ten ostatni co wkleiłeś to właśnie elektrolit wiec odpuść. Niby jeśli jest on do niskotonówki to nie ma potrzeby dawać foliowego ale 12uf to jeszcze śmieszna cena wiec po co oszczędzać kilkanaście złotychLast edited by daniel69; 12.12.2024, 22:55.
Skomentuj
Skomentuj